Fő a biztonság: Izrael rengeteg pénzt költ az új lézeres légvédelmére

A lézeres légvédelmi rendszer hamarosan alapjaiban változtathatja meg a védelmi ipart.

Jelentős támogatást ítéltek meg Izraelben a Vassugár (Iron Beam) nevű rendszer továbbfejlesztéséhez – derül ki az 1945 nevű portál írásából. Míg az izraeli tisztviselők eleinte abban reménykedtek, hogy az Egyesült Államok hozzájárul a lézeres védelmi fejlesztéshez, az amerikai tisztviselők jelenleg tagadják, hogy pénzbeli támogatást nyújtottak volna a projekthez.

A lap megjegyzi, az izraeli technológia finanszírozását azután hagyták jóvá, hogy azt bemutatták Joe Biden amerikai elnöknek közel-keleti látogatása során júniusban.

A Vassugár jelenleg egy páratlan légvédelmi eszköz, ami mára számos teszten átesett. Noha a sajtó értesülései szerint a fegyver még évekre van attól, hogy bevethető legyen, Naftali Bennet izraeli miniszterelnök nemrég „stratégiai sorsfordítónak” nevezte a technológiát, amelyről megfogadta, hogy

„lézerfallal fogja körülvenni Izraelt”.

Bár a Vaskupola rendszer valószínűleg még sok éven át Izrael légvédelmi rendszerének alappillére marad, a fenntartása továbbra is rendkívül költséges – szemben a Vassugárral, ami impulzusonként csak néhány dollárba kerül.

Ezenkívül a kupola még mindig sebezhető a raj-taktikával szemben (ezt a stratégiát Izrael ellenségei alkalmazzák a rendszer túlterheléséhez, amikor számos lövedéket indítanak el ugyanarra a helyre). Az új lézerrendszer szintén segíthet ezen probléma orvoslásában.

Az a tény, miszerint a lézerrendszer komoly védelmet jelentene az iráni rakétatámadásokkal szemben a régióban, még arra is ösztönözheti az Egyesült Államokat, hogy fontolóra vegye a Vassugár-projekt pénzbeli támogatását a jövőben – vetíti előre az 1945 cikkében.

Lézerkupolával vinné csődbe az ellenségeit Izrael

„A lézerrendszerrel az ellenség több tízezer dollárt kénytelen befektetni, mi pedig mindössze két dollárnyi áramot” – büszkélkedett Naftali Bennett miniszterelnök.