Egy merényletben megölt izraeli-amerikai lány apja igazságszolgáltatást követel

A jeruzsálemi öngyilkos merényletben megölt 15 éves izraeli-amerikai lány szülei évek óta próbálnak kommunikálni az Egyesült Államok kormányával, hogy azok meggyőzzék Jordániát, adja ki a támadás megszervezésével vádolt nőt, és kényszerítse arra, hogy az Egyesült Államokban álljon bíróság elé.

Arnold Roth lánya, Malki 2001. augusztus 9-én halt meg a jeruzsálemi Sbarro pizzériában elkövetett merényletben, amelynek 15 halottja és további 130 sebesültje volt.

A The Christian Postnak adott interjújában Roth elmondta, hogy a támadást kitervelő nő, a jordániai állampolgárságú Ahlam Tamimi olyan helyet célzott meg, ahol tudta, hogy zsidó gyerekek vannak. Az öngyilkos merényletet végül Izz al-Din Shuheil al-Masri hajtotta végre.

„Így az a mészárlás valóban életünk ártatlan részének végét jelentette” – mondta a CP-nek.

„Nem mindenki, akinek gyerekei vannak, érti, milyen érzés elveszíteni egy gyereket. És azok az emberek, akiknek nincs gyerekük, gyakran nem igazán értik meg ennek intenzitását”.

Bár Tamimit egy izraeli katonai bíróság elítélte, és többszörös életfogytiglani börtönbüntetést kapott, 2011-ben egy fogolycsere keretében szabadon engedték.

A hónap elején Roth és felesége levelet írt Joe Biden elnöknek, amelyben arra kérte, hogy követelje Jordánia kiadatását Tamimi számára, és találkozzon velük, amikor Jeruzsálembe látogat. A levelet az amerikai nagykövetségen keresztül küldték el Bidennek.

„Azt akarjuk, hogy nézzen a szemünkbe, elnök úr, és mondja el, hogyan lehet Jordánia királya dicsérni való szövetségesünk” – írták.

Roth azt állítja, hogy nem állt kapcsolatban sem Bidennel, sem Antony Blinken külügyminiszterrel. Az apa azt állítja, hogy Tamimi több mint egy évtizeddel ezelőtti szabadon bocsátása óta azon dolgozik, hogy Tamimit kiadják az Egyesült Államoknak.

Izrael 2011 októberében beleegyezett, hogy több mint 1000 palesztin foglyot – akik közül sokakat izraeliek megtámadása miatt ítéltek el – szabadon engednek Gilad Shalit izraeli katonáért cserébe, akit a Hamász foglyul ejtett.

Szabadulása után Tamimi beszédeket kezdett tartani, és elindított egy televíziós műsort „A szabadok szellői” címmel, amely az arab nyelvű közönség számára készült, és Roth szerint a terrorizmust támogatta.

Az apa szerint ez volt „az utolsó szalmaszál az utolsó szalmaszálak sorában”.

Progresszív demokraták amerikai vizsgálatot követelnek Abu Akleh lelövése miatt

A családot az amerikai külügyminiszter hívta meg Washingtonba, ahol a hírhedt „Squad” tagjaival tartottak közös sajtótájékoztatót. 

Roth és a felesége egyetértettek abban, hogy Washingtonba kell mennie. Találkozót beszélt meg az Igazságügyi Minisztériummal és az FBI-jal. Ott 20 magas rangú tisztviselő előtt tartott előadást a kérdésről.

„És ennek az lett a vége, hogy biztosítottak arról, hogy – idézem – „Ha tehetjük, utána megyünk” – mondta.

Roth és családja a következő öt évben nem hallott semmit, mígnem 2017 márciusában az amerikaiak tárgyalásokat kezdtek a jordániaiakkal Tamimi kiadatásáról.

Bár a Trump-kormányzat két évvel ezelőtt azt állította, hogy visszatartja a Jordániának nyújtott segélyt, ha nem adják ki Tamimit, úgy tűnik, nem történt semmilyen lépés.

Az apa úgy véli, ennek az az oka, hogy Jordánia az Egyesült Államok egyik külföldi szövetségese, és ódzkodnak attól, hogy elidegenítsenek egy stratégiai partnert. Megjegyezte, hogy Tamimi egy viszonylag magasan jegyzett személyiség, akit egyes jordániaiak „hősnek” tartanak, ami miatt az ország vezetői félnek attól, hogy a kiadatásával esetleg felrázzák a dolgokat.

„Jordánia a farok, amelyik csóválja a kutyát. Nincs hatalmuk” – mondta Roth. „Egy percig sem fognak létezni amerikai támogatás nélkül. És azt akarják mondani nekünk, hogy nem lehet ezt a nőt Washingtonban bíróság elé állítani, mert Jordánia ezt nem engedné meg?”.

Az elmúlt 20 évben Roth és felesége egy nonprofit szervezetet működtetett a lányuk nevében.

A jótékonysági szervezetet Malki után nevezték el, Roth szerint azért, hogy megőrizzék a lánya életében rejlő jót, hogy mások is tudjanak róla. Ez Malki fogyatékkal élő kishúgával való kapcsolatairól is szól, aki vak és agykárosodott, és akit Malki nagyon szeretett.

Az alapítvány segít a fogyatékkal élő gyermekek szüleinek abban, hogy otthonukban gondoskodjanak gyermekeikről, ahelyett, hogy intézetben helyeznék el őket. A nonprofit szervezet abban segíti őket, hogy biztosítsa ezeknek a szülőknek a szükséges felszereléseket és otthoni terápiákat.

„Tudtuk, hogy tennünk kell valamit, hogy emléket állítsunk az életének. Így egyértelmű volt, hogy azt akarjuk tenni más emberekért, amit Malki tett, a saját testvéréért” – mondta az apa.

Kegyetlen terroristanő kiadatását követelik amerikai zsidó szervezetek

A most 40 éves jordán nő vitte az öngyilkos merénylőt a jeruzsálemi pizzériához, ahol 15 embert öltek meg. Fogolycserével szabadult, semmit sem bánt meg.