Kegyetlen terroristanő kiadatását követelik amerikai zsidó szervezetek

Amerikai zsidó szervezetek arra kérik a kormányt, érje el, hogy Jordánia kiadja Ahlam Tamimit, aki részt vett a 2001-es, 15 halálos áldozattal járó jeruzsálemi merényletben, amelyben két amerikait is megölt – írja a JTA. Többszörös életfogytiglanit kapott Izraelben, fogolycserével szabadult, semmit sem bánt meg, Jordániában saját tévéműsora van.

Az Ahlam Tamimi segítségével végrehajtott véres robbantásos merényletben két amerikai is meghalt, a 15 éves Malki Roth és a 31 éves Judy Greenbaum. Azt szeretnék, ha Tamimi az Egyesült Államokban állna bíróság elé és felelne azért, amiért részt vett tömegpusztító fegyver használatában amerikai állampolgárok ellen.

A jobboldali és centrista amerikai zsidó szervezetek közleményükben arra szólították fel a washingtoni kormányt, tegye elszámoltathatóvá Jordániát az Egyesült Államokkal kötött kiadatási szerződésben vállalt kötelezettségeit illetően, valamint minden lehetséges módon gyakoroljon nyomást, beleértve azt a nemrég meghozott amerikai törvényt, amely jelentős hatással van a Jordániának nyújtott anyagi segélyre.

Az Egyesült Államok már évek óta próbálja elérni Tamimi kiadatását, de az a törvény, amely lehetővé teszi az amerikai külügyminisztérium számára, hogy a segély kifizetését a kiadatásokhoz kösse, csak nemrég lépett hatályba.

Tamimit többszörös életfogytiglanra ítélték Izraelben, amiért részt vett az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb merényletében. 20 éves volt, amikor segített kitervelni és végrehajtani a Sbarro étterem elleni terrortámadást. Újságírónak tanult, kihasználta jó angoltudását, ő vitte a helyszínre autóval az öngyilkos merénylőt, zsidó turistának öltöztek.

Egy 2012-es interjúban így beszélt a merénylet utáni órákról.

„Amikor felszálltam a buszra, a palesztinok, a Damaszkuszi kapu környékén mind mosolyogtak. Érezhető volt, hogy mindenki boldog. Amikor felszálltam, senki sem tudta, hogy én voltam az, aki a helyszínre vitte az öngyilkos merénylőt. Furcsán éreztem magam, hogy ott kellett hagynom a robbantót, de a buszon mindenki gratulált a másiknak, pedig nem is ismerték egymást. A buszvezető bekapcsolta a rádiót. Amikor bemondták, hogy három halott van, bevallom, kicsit csalódott voltam, mert azt reméltem, magasabb árat fizetnek. Két perccel később közölték, hogy ötre emelkedett a halottak száma. Próbáltam elrejteni a mosolyomat, de nem sikerült. Áldott legyen Allah, csodálatos volt. Ahogy emelkedett a szám, az utasok tapsoltak.”

Tizenhatszoros életfogytiglanra és még 15 évre ítélték, de csaknem 10 év után, 2011-ben fogolycserével szabadult sok más elítélt terrorista gyilkos mellett, az elrabolt Gilat Shalit izraeli katonáért cserébe.

Ahlam Tamimi Chose Sbarro’s ‘Religious Jews’ as Murder Target

Featyred on „For the Sake of Allah” by the Center for Near East Policy Research, headed by investigative journalist David Bedein.http://www.israelnationalne…

Frimet Roth, az egyik áldozat anyja akkor úgy nyilatkozott, hogy Tamimi és a többi gyilkos elengedése olyan érzés számára, mintha a lányát újra meggyilkolnák.

Tamimi, szabadulása után a Jordanian Ammon News-nak nyilatkozva azt mondta:

„Nem bántam meg, amit tettem, egyáltalán nem. Ez az út. Elköteleztem magam a dzsihád mellett Allah kedvéért és Allah sikeressé tett. Azt akarja, hogy ítéljem el, amit tettem? Ez kizárt. Ma is újra megtenném, hasonló módon.”

A börtönben összeházasodott Nizar unokatestvérével, majd Jordániába költöztek.

Több százan fogadták ünnepélyesen. Később Kairóban találkozott a Hamász terrorszervezet vezetőjével, Khaled Mashállal is.

A Tamimi jelenleg a Hamász tévéjében egy beszélgetős műsort vezet, Szabad szellő címmel, amely izraeli börtönökben élő palesztin foglyokkal foglalkozik.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2013. július 15-én nyújtotta be a vádiratot Tamimi ellen, amerikai állampolgárokkal szemben, tömegpusztító fegyverrel elkövetett, halált okozó támadásban való részvételért.

2017-ben a jordán bíróság úgy döntött, hogy Tamimit nem lehet kiadni, mivel a jordániai parlament még nem ratifikálta az Egyesült Államokkal a kiadatási szerződést, ezért az nincs hatályban.

2019 novemberében az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy ők érvényesnek tekintik a kiadatási szerződést.

Egy új amerikai törvény (Further Consolidated Appropriations Act, 2020) lehetővé teszi a külügyminisztérium számára, hogy az felfüggessze adott országnak juttatott segélyeket, amennyiben nem teljesítik a kiadatási szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

Ahlam Tamimi egyébként rokona Ahed Tamiminek, aki szintén a palesztin ellenállás egyik szimbólumává, „mártírjává” vált.

Ahogyan arról korábban írtunk, Ahed Tamimiről már 2012-ben, készült az első videó, ahogy 11 évesen rátámadt egy izraeli fegyveresre, azután pedig több olyan felvétel is készült, ahol a kamaszlány izraeli katonákra támadt, majd hevesen pofozta, ütni és rúgni kezdte az egyenruhásokat.

Behind the Scenes Palestinian Demonstrations

From: http://www.youtube.com/user/idfnadesk?feature=watchThis video, filmed in Nabi Saleh this past Friday, shows Palestinians parents pressing their childre…

A rendszeres akciók után katonai bíróság elé állították a lányt Izraelben, akit tizenkét ügyben megvádoltak, és többéves börtönbüntetést is kilátásba helyzetek számára.

Tamimi mellett az Amnesty International is kiállt, és Nagy-Britanniában, valamint az Egyesült Államokban is demonstrációkat szerveztek érte.

Zsidó Knesszet-képviselő meggyilkolására buzdít a palesztin celeblány

Ahed Tamimi belopta magát az anticionista progresszívek szívébe, ám most antiszemita gyilkosságra hergel.