„Médiaképes” szabadságharcosokkal támadnak az Izrael-ellenes mozgalmak

A tökéletes jelöltek: fiatalok, nők és szépek. 

Az elmúlt hetekben ismét egy fiatal nő története miatt került Izrael a figyelem középpontjába. Mint arról korábban is beszámoltunk, a palesztin származású és Jordániában élő Hiba al-Labadit augusztus 20-án vette őrizetbe a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, amikor otthonából a Nyugati Part felé vezető úton járt.

Elmondása szerint egy esküvőre tartott, ám az izraeli szolgálatok szerint súlyos „biztonsági szabálysértésekben való részvétel” gyanúja miatt tartóztatták le.

Ügyvédje szerint azzal vádolták meg, hogy terroristákként azonosított személyekkel találkozott 2018-ban és 2019-ben tett utazásai során. Labadi ugyanis állítólag kapcsolatba került a Hezbollah tulajdonában lévő al-Nour rádióállomás egyik alkalmazottjával, amikor meglátogatta nővérét a libanoni fővárosban. Más médiaértesülések szerint pedig azért küldték a Nyugati Partra (Ciszjordániába), hogy a Hezbollah számára toborozzon tagokat.

Biztonsági okokra hivatkozva tehát a 24 éves lányt közigazgatási őrizetbe vették (ami alapján Izrael akár hónapokig az országban tarthat valakit, anélkül, hogy formálisan is vádat emelnének ellene). A hatóságok szerint ezzel az eljárással olyan információk kiszivárgását próbálták megakadályozni, amelyek az ország biztonságát veszélyeztetnék.

Hiba Al-Labadi. Kép forrása: Facebook

Labadi kezdetektől tagadta bűnösségét és hathetes éhségsztrájkot folytatott szabadon engedéséért a börtönben, miközben egészsége súlyosan megromlott és többször egy haifai kórházba szállították.

Nem mellesleg Labadi ügye jelentős diplomáciai vihart kavart: Jordánia külügyminisztere éles hangvételű levélben szólította fel Izrael Ammanban lévő nagykövetségét, hogy engedjék szabadon a lányt — mi több, hazarendelték Jordánia tel-avivi nagykövetét is. Végül Izrael szerdán bejelentette, hogy hazaengedik Labadit.

Érdekesség, hogy a lány mellett egy 29 éves, hasonló módon őrizetben tartott férfit, Abdul Rahman Mirit is hazaengedtek Jordániába, de róla kevésbé szóltak a hírek. Miri 2010 óta rákbetegségben szenved, és rendszeres orvosi ellenőrzésre szorul. Szeptember óta tartották közigazgatási őrizetben és Avi Dichter, Izrael védelméért felelős miniszter-helyettes beszámolója szerint letartóztatásával egy Hamász-támadást előztek meg.

Noha máig nem tudjuk — és kérdéses, kiderül-e valaha –, hogy igazak-e az ellenük felhozott vádak, a két fiatal ügye rendkívül jól mutatja azt, kik válhatnak könnyen az Izraelt kritikákkal illető lobbiszervezetek eszközeivé.

Miközben a szintén palesztin származású, és szintén Jordániában élő fiúról nem különösebben születtek aggályos nyilatkozatok, Labadi esetében egész más volt a helyzet.

Fotója megannyi helyen megjelent — Kelet-Jeruzsálemben és Tel-Avivban palesztin, valamint baloldali izraeli tüntetők is több alkalommal nyilvánosan követelték a fiatal nő elengedését. Online kampány indult a fiatal lány támogatására, és az ENSZ emberi jogi szakértői is hevesen felszólaltak mellette közleményükben.

Noha azt az ENSZ szakértői is elismerték, hogy a lánnyal szemben alkalmazott közigazgatási letartóztatás gyakorlatával a zsidó állam nem sértett konkrét nemzetközi jogszabályt, a héber és arab nyelvű Facebook oldal („FreeHiba”) támogatói körében is jelentősen elszabadultak az Izrael-ellenes hangulatok.

„Véget kell vetni a gyarmatosító letartóztatásoknak” — írta egy haragos kommentelő.

Hiba al-Labadi ugyanakkor nem az első nő, aki mellett tömegek állnak ki, ha azzal Izraelt támadhatják. A fiatal arc láttán némileg déjà-vu érzésünk is támadhat, ha visszaemlékszünk azokra a szalagcímekre, amik nemrég Ahmed Tamimiről szóltak.

A szőke hajú palesztin lányt izraeli katonák elleni akciói miatt állították bíróság elé 2018-ban, amikor a média mártírt kreált belőle. Az első videó 2012-ben készült Tamimiről, aki akkor 11 évesen támadt egy izraeli fegyveresre, azután pedig több olyan felvétel is készült, ahol a kamaszlány izraeli katonákra támadt, majd hevesen pofozta, ütni és rúgni kezdte az egyenruhásokat.

A rendszeres akciók után tavaly végül katonai bíróság elé állították a lányt Izraelben, akit tizenkét másik ügyben megvádoltak, és többéves börtönbüntetést is kilátásba helyzetek számára.

Tamimi mellett az Amnesty International is kiállt, és Nagy-Britanniában, valamint az Egyesült Államokban is demonstrációkat szerveztek nyugati aktivisták.

Ahed Tamimiért indított kampány plakátja Londonban. Kép forrása: 972MAG.com

Végül Tamimit is szabadon engedték, de nemcsak ügyének kimenetelében hasonlít a most szabadon engedett Labadira. Mindkét palesztin származású fiatal lány egyfajta „ikonná” vált, és olyanok lettek az Izrael-ellenes aktivisták számára, mint Greta Thunberg a klímaharcosok táborában.

Példájuk jól szemlélteti, hogy az ártatlan arcú, fiatal lányok milyen hamar „bombaeszközökké” válhatnak a kibertér és nemzetközi fórumok harcterein.