Jordánia visszahívta nagykövetét Izraelből két állampolgárának izraeli fogva tartása miatt

Jordánia visszahívta nagykövetét Izraelből két állampolgárának izraeli fogva tartása miatt – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja szerdán.

„Tekintettel arra, hogy Izrael hónapok óta nem teljesíti a Heba al-Labadi és Abdul Rahman Miri jordániai állampolgárok szabadon bocsájtására vonatkozó követeléseinket, és továbbra is illegális és embertelen módon őrizetben tartják őket, konzultációra hazarendeltük Jordánia Tel-Aviv-i nagykövetét” -jelentette be Twitter fiókjának üzenetében Ajman Szafadi, a Jordán Hásimita Királyság külügyminisztere a diplomáciai döntést.

„Az izraeli kormányt tesszük felelőssé polgáraink életéért, akiknek egészségi állapota súlyosan megromlott önkényes elzárásuk során” – írta Szafadi.

„Megteszünk minden szükséges jogi és diplomáciai intézkedést biztonságos hazatérésük biztosítása érdekében” – tette hozzá.

Izrael a Jordán-völgyben, az Allenby hídon található határállomáson tartóztatta le augusztus 20-án, illetve szeptember 2-án a 32 éves Heba al-Labadit és a 29 éves Abdul Rahman Mirit. A Palesztin Hatóság értesülése szerint azóta mindkettőjüket bírósági eljárás nélküli, adminisztratív fogságban tartják.

Az adminisztratív őrizetbe vétellel az izraeli hatóságok a helyi törvények szerint akár hónapokig is elzárhatnak biztonsági okokból hivatalos eljárás és vádemelés nélküli gyanúsítottakat.

Október elején az izraeli Sin Bet biztonsági szolgálat arról számolt be, hogy a palesztin származású Labadit nem részletezett „súlyos biztonsági szabálysértésekben való részvétel gyanúja miatt” vették őrizetbe.

Ügyvédje szerint azzal vádolják, hogy terrorcsoporttal azonosított személyekkel találkozott 2018-ban és 2019-ben tett utazásai során. Labadi ugyanis kapcsolatba került a Hezbollah tulajdonában lévő al-Nour rádióállomás egyik alkalmazottjával, amikor meglátogatta nővérét a libanoni fővárosban.

Labadi harminchat napja éhségsztrájkot folytat szabadon engedéséért egy palesztin foglyokat támogató segélyszervezet szerint. Egészsége súlyosan megromlott, többször egy haifai kórházba szállították a múlt héten.

A fogságban lévő másik jordániai, Abdul Rahman Miri, 2010 óta rákbetegségben szenved, és rendszeres orvosi ellenőrzésre szorul. Egy izraeli katonai bíróság kedden elutasította szabadon bocsátását.

Ugyanakkor a jordániai külügyminisztérium bejelentette, hogy a királyság hatóságai letartóztattak egy a jordániai határt átlépő izraeli állampolgárt, akit a biztonságiak erők kihallgatásra előállítottak. Izrael és Jordánia negyedszázaddal ezelőtt írta alá a két ország közötti békemegállapodást, de a két állam viszonya az elmúlt években egyre fagyosabb és feszültebb lett, s a kerek évfordulóról nem emlékeztek meg egyik országban sem.

Éhségsztrájk és tüntetések bonyolítják az Izraelben őrizetbe vett jordániai nő ügyét

Heba al-Labadit súlyos „biztonsági szabálysértésekben való részvétel” gyanúja miatt tartóztatták le augusztusban.