Progresszív demokraták amerikai vizsgálatot követelnek Abu Akleh lelövése miatt

A családot az amerikai külügyminiszter hívta meg Washingtonba, ahol a hírhedt „Squad” tagjaival tartottak közös sajtótájékoztatót. 

Tíz demokrata képviselő tartott sajtótájékoztatót a Capitol Hillen csütörtökön Shireen Abu Akleh hozzátartozóival együtt, megismételve a Biden-kormányhoz intézett felhívásukat, hogy indítson független vizsgálatot a palesztin-amerikai újságíró megölésének ügyében – számolt be a Times of Israel.

A nagyrészt a progresszív demokraták úgynevezett „osztagának” tagjaiból álló törvényhozók csoportja azonban nehéz küzdelemmel néz szembe, mivel a Biden-kormányzat egyik vezetője a múlt héten azt mondta a The Times of Israel izraeli lapnak, hogy

az Egyesült Államok nem indít saját vizsgálatot a május 11-i gyilkosság ügyében, és megelégszik az izraeli és palesztin vizsgálatok felülvizsgálatával.

Andre Carson képviselő, aki a hónap elején törvényjavaslatot terjesztett elő, amely kötelezi az amerikai hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot, a gyilkosságot „a negyedik hatalom – a szabad sajtó – elleni támadásnak” nevezte, és a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Izrael a felelős.

„Ez a palesztinok élete Izraelben. A halál után sem ér véget a dehumanizáció” – mondta Rashida Tlaib képviselő, utalva arra, hogy izraeli rendőrök megverték a palesztin koporsóvivőket Abu Akleh temetésén.

Megjegyezte, hogy a szokásos eljárás szerint az amerikai kormány kivizsgálja az amerikai állampolgárok külföldön történt megölését, és sajnálkozott, hogy Abu Akleh esetében nem tartották be ezt a politikát.

Alexandria Ocasio-Cortez képviselő felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy találkozzon Abu Akleh rokonaival, akik Antony Blinken külügyminiszter meghívására tartózkodnak Washingtonban. A vezető amerikai diplomata kedden találkozott a három rokonnal, és a család több mint egy tucat kongresszusi képviselővel is találkozott. Abu Akleh testvére, Tony elmondta, hogy a család reméli, hogy az igazságügyi minisztérium emberi jogi részlegének tagjaival is találkozhat, hogy előmozdítsák a független amerikai vizsgálatot követelő felhívásukat.

Blinken a találkozót követő tweetjében azt írta, hogy Abu Akleh „félelmet nem ismerő újságírói tevékenységével világszerte kivívta a közönség tiszteletét”. Hozzátette:

„Legmélyebb részvétemet fejeztem ki, és elkötelezettségemet fejeztem ki, hogy felelősségre vonják tragikus meggyilkolásáért”.

A sajtótájékoztatón a családhoz szólva Ilhan Omar képviselő hozzátette: „Remélem, tudják, hogy Washingtonban vannak szövetségeseik, akik nem hagyják, hogy halála hiábavaló legyen”.

Abu Akleh-t az IDF csapatai és palesztin fegyveresek közötti tűzharcban lőtték le, miközben egy izraeli katonai razziáról tudósított a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában.

A külügyminisztérium a múlt hónapban bejelentette, hogy bár az IDF állhatott a riporter meggyilkolása mögött, a ballisztikai elemzés szerint a golyó túlságosan sérült volt ahhoz, hogy végleges következtetést lehessen levonni.

Az izraeli és palesztin hatósági vizsgálat elemzése után az amerikai hatóságok megállapították, hogy Abu Akleh-t nem szándékosan ölték meg.

A megállapításokat nem fogadták el a progresszív törvényhozók, akik gyakran bírálják Izrael palesztinokkal szembeni bánásmódját, és felszólították Bident, hogy indítson saját vizsgálatot az ügyben. A Fehér Háznak azonban nem áll szándékában megtenni ezt a lépést.

Alighanem rossz töltényt vizsgáltattak meg a palesztinok az amerikaiakkal

Az azonosító jelek és a DNS nélkül még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán ez volt-e az a golyó, amelyik eltalálta az újságírót.