Alighanem rossz töltényt vizsgáltattak meg a palesztinok az amerikaiakkal

Lehet, hogy rossz golyót vizsgáltak azon a vizsgálaton, amelyet az Egyesült Államok felügyelete alatt végeztek a hétvégén, hogy megállapítsák a bűnösséget Shireen Abu Akleh amerikai-palesztin újságíró lelövésében – vélekedett kedden Ram Ben Barak (Jesh Atid), a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának az elnöke.

„Az az állítás, hogy a golyóról nem lehet megállapítani, hogy melyik fegyverből lőtték ki, és kit talált el, arra utalhat, hogy rossz golyóról van szó”

– mondta Ben Barak a hadsereg rádiójának adott interjúban.

Hozzátette, hogy nem látta a vizsgálati jelentés egy példányát, és a nyilvánosságra hozott nyilatkozatokból dolgozik.

Ben Barak egy nappal azután beszélt, hogy az Egyesült Államok és az IDF két külön nyilatkozatban kifejtette, hogy a lövedék túlságosan sérült ahhoz, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek összekapcsolnák a lövedéket kilövő puskával a lövedék azonosító jeleit.

Ezek a jelek a legtudományosabb módszer arra, hogy megállapítsák annak a puskának a kilétét, amellyel lelőtték Abu Akleh veterán Al Jazeera újságírót, akit az IDF és fegyveres palesztinok közötti tűzharcról tudósítva öltek meg május 11-én reggel Dzsenínben.

Az azonosító jelek és a DNS nélkül még azt sem lehet tudni, „hogy egyáltalán ez volt-e az a golyó, amely eltalálta az újságírót”

– mondta Ben Barak.

A Palesztin Hatóság vitatta az amerikai és az izraeli következtetéseket. Ragaszkodott ahhoz, hogy a golyó nem sérült, és hogy vizsgálata már kimutatta, hogy az IDF szándékosan lőtt Abu Aklehre.

Az IDF és az Egyesült Államok nyomozói azt mondták, hogy nem lehetett végleges eredményt megállapítani. Az Egyesült Államok viszont azt mondta, hogy úgy tűnik, Abu Akleh-t véletlenül lőtték le az IDF egyik dzsenini állásából. Az IDF szerint katonái akkoriban Abu Akleh közelében tartózkodó palesztin fegyveresekre lőttek.

A nyilvánosságra hozott szemtanúk vagy videofelvételek nem erősítették meg, hogy Abu Akleh tartózkodási helyén palesztin fegyveresek tartózkodtak volna.

Egy diplomáciai forrás szerint

lehet, hogy soha nem derül ki, ki volt felelős a haláláért.

Abu Akleh családja arra kérte az ENSZ-t és a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy biztosítsák az igazságszolgáltatást. A család azt is megkérdőjelezte, hogy az FBI nem folytatott vizsgálatot a halála ügyében.

USA: A lövedék túlságosan sérült ahhoz, hogy bizonyítsa ki lőtte le az újságírót

Az Egyesült Államok közzétette a Shireen Abu Aqleh-t megölő lövedék vizsgálatának eredményét.