USA: A lövedék túlságosan sérült ahhoz, hogy bizonyítsa ki lőtte le az újságírót

Az Egyesült Államok közzétette a Shireen Abu Aqleh-t megölő lövedék vizsgálatának eredményét.

Az Egyesült Államok hétfőn közzétette annak a lövedéknek a ballisztikai vizsgálatának eredményeit, amely az IDF és a terrorista erők közötti tűzharc során megölte Shireen Abu Aqleh, az Al Jazeera újságíróját májusban Dzsenínben.

„Egy rendkívül részletes törvényszéki vizsgálatot követően független, harmadik fél által végzett vizsgálatot végző szakértők az amerikai biztonsági koordinátor (USSC) által felügyelt folyamat részeként nem tudtak végleges következtetésre jutni a Shireen Abu Aqleh palesztin-amerikai újságírónőt megölő lövedék eredetét illetően.

A ballisztikai szakértők megállapították, hogy a golyó súlyosan sérült volt, ami megakadályozta az egyértelmű következtetés levonását.”

„A törvényszéki és ballisztikai elemzés mellett az USSC teljes körű hozzáférést kapott mind az Izraeli Védelmi Erők (IDF), mind a Palesztin Hatóság (PH) vizsgálataihoz az elmúlt hetekben. Mindkét vizsgálatot összegezve az USSC arra a következtetésre jutott, hogy

Shireen Abu Aqleh haláláért valószínűleg az IDF állásaiból leadott lövések voltak felelősek.

Az USSC nem talált okot, hogy ez szándékos lett volna, hanem inkább az IDF által vezetett, a palesztin Iszlám Dzsihád frakciói ellen 2022. május 11-én Dzsenínben végrehajtott katonai művelet során bekövetkezett tragikus körülmények eredménye.

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli és továbbra is bátorítja az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti együttműködést ebben a fontos ügyben. Továbbra is együttműködünk Izraellel és a Palesztin Hatósággal a következő lépésekről, és sürgetjük az elszámoltathatóságot. Ismét mély részvétünket fejezzük ki az Abu Aqleh családnak”

– zárta a külügyminisztérium.

„A CNN jelentésében semmi sem bizonyítja, hogy az IDF ölte meg az újságírónőt”

Richard Kemp ezredes, az afganisztáni brit katonai erők volt parancsnoka keményen bírálta az amerikai hírcsatornát.