Segélykiáltással fordul a világhoz a perzsa rezsim által üldözött bahái közösség

Amint korábban megírtuk, Iránban letartóztatták a bahái vallási közösség több tagját Izrael számára végzett kémkedés gyanújával.

A csoport a vád szerint egy „cionista szervezetnek” dolgozott, Izrael megbízásából bizalmas információkat gyűjtött, továbbított, ezenfelül óvodákban és iskolákban hittérítő tevékenységet végzett.

Az hatóságok kezére került gyanúsítottakról kevés egyéb információt tettek közzé, de feltehetően iráni állampolgárokról van szó. A Magyarországi Bahá’i Közösség az incidenssel kapcsolatban közleményt adott ki:

„Esztelen kegyetlenség”: Letartóztatások és razziák hulláma söpör végig Iránon, amint a bahá’í vallási kisebbség tagjait abszurd módon „gyarmatosítással” vádolják

Gyűlöletpropagandától hemzsegő nyilatkozatot tett közzé tegnap az üldözött bahá’í vallási kisebbséggel kapcsolatban az iráni Információs Minisztérium. A dokumentum igazolni próbálja, hogy miért támadták meg több, mint száz alkalommal a hívők otthonait és üzleteit, és tartóztattak le, illetve vetettek börtönbe sokakat. A nyilatkozat szerint a „bahá’í kém (politikai) párt tagjait vették őrizetbe”, mivel azok „a bahá’í gyarmatosítás összetákolt tanításait terjesztették, és beszivárogtak oktatási intézményekbe”, közöttük óvodákba. Ez utóbbiak említése nyilvánvalóan ürügy több bahá’í óvónő elleni fellépésre.

A Bahá’í Nemzetközi Közösség (Bahá’í International Community – BIC) visszautasítja ezeket az abszurd és lehetetlen, nyilvánvalóan hazug koholmányokat. Amit az iráni kormány művel, az cinikus iskolapéldája a durva elnyomásnak és a legrosszabb gyűlöletbeszédnek.

A közlemény kibocsátói emlékeztetnek, hogy a rajtaütések során tizenhárom hívőt tartóztatták le, közöttük Mahvash Sabetet, Fariba Kamalabadit és Afif Naemit, a közösség vezetőségének volt tagjait, akik hitük miatt tíz évet töltöttek korábban börtönben, és hozzáteszik:

Az elmúlt hetekben zajló események durva eszkalációjaként a központi és helyi hatóságok mintegy kétszáz tagja hermetikusan elzárta a külvilágtól Roushankouh falut az északi Mazendaran tartományban, ahol sok hívő él. Hat bahá’í házat leromboltak, és húsz hektár bahá’í tulajdonban lévő földet elkoboztak. A kormányügynökök borsspray-t használtak a tömeg szétoszlatására, és lövések is hallatszottak. Aki megpróbálta felemelni a hangját a kegyetlenkedés ellen, azt letartóztatták és megbilincselték.

„Arra kérünk mindenkit, hogy emelje fel a hangját, és szólítson fel a durva és rettenetes üldözés azonnali megszüntetésére. Minden nap új hír érkezik a bahá’í-ok megpróbáltatásairól Iránban, és a fentiek nyilvánvaló bizonyítékai annak, hogy mi az ottani hatóságok lépésről lépésre követett terve.” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség (Bahá’í International Community – BIC) ENSZ genfi irodája mellé akkreditált képviselője az utóbbi néhány hétre utalva. „Olvasva a kormányzati dokumentumokat, a nemzetközi közösségnek azonnal cselekednie kell, még mielőtt túl késő lenne”

— zárul Magyarországi Bahá’i Közösség közleménye.

Iránban bahái híveket tartóztattak le, amiért állítólag Izraelnek kémkedtek

Az iráni síita hatalom az iszlám eretnek kinövésének tekinti a bahái hitet, sőt izraeli „kémnek” tekinti őket, mert közösség központja az izraeli Haifában van.