Ártatlannak vallotta magát a chicago-i tömeggyilkos

Az illinois-i férfi, akit azzal vádolnak, hogy tüzet nyitott a múlt hónapban egy Chicago külvárosában a függetlenség napi felvonulást figyelő nézőkre, szerdán ártatlannak vallotta magát a támadással kapcsolatos 117 vádpontban, köztük 21 elsőfokú gyilkosság vádjában – jelentette a helyi média.

A gyanúsított, Robert Crimo a vádesküdtszék vádiratára tett vallomást a Lake megyei körzeti bíróságon tartott vádmeghallgatáson – jelentette a Chicago Sun Times.

Óvadék nélkül tartják fogva azóta, hogy letartóztatták a július 4-i ünnepségen történt lövöldözés után az Illinois állambeli Highland Parkban, egy nagy zsidó közösségnek otthont adó külvárosban.

A támadásnak hét halálos áldozata és több mint három tucat sebesültje volt. Ha a gyilkossági vádak alapján elítélik, Crimót tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A vérontás az Egyesült Államokban a közelmúltban kiújult lövöldözési hullám része, ami miatt fellángoltak a régóta tartó vitát a fegyvertartás szigorúbb ellenőrzésének hívei és azok között, akik ellenzik az amerikaiak alkotmányos fegyverviselési jogának korlátozását.

Matthew McConaughey a fegyvertartási törvény módosítására szólított fel

Az Oscar-díjas színészt nagyon megviselte a múlt hónapi, Uvalde városban történt lövöldözés, mivel maga is fegyvertartó és a város szülötte.

A két legjelentősebb ilyen támadás a texasi Uvalde egyik iskolájában történt, ahol egy fegyveres 19 gyermeket és két tanárt lőtt agyon, valamint a New York állambeli Buffalo egyik, többségében feketék lakta negyedében lévő szupermarketben, ahol egy ámokfutó 10 embert ölt meg.

A Highland Park-i gyanúsított az ügyészek szerint hetekig tervezte a támadást. A bírósági dokumentumok szerint a felvonulás reggelén felmászott a felvonulás útvonalán lévő egyik háztetőre, és több mint 70 lövést adott le az alatta lévő utcán sorakozó nézőkre. Ezután női ruhába öltözve és arcát tetoválásokat elfedő sminkben menekült el.

A helyszínen egy AR-15-öshöz hasonló Smith & Wesson félautomata puskát találtak, és az ügyészek szerint egy hasonló fegyver volt a gyanúsított által vezetett autóban is, amikor letartóztatták.

A július 4-ei lövöldözőnek antiszemita és rasszista posztjai voltak

A rendőrség elmondása szerint egyelőre nem állapították meg mi volt a motiváció.