Matthew McConaughey a fegyvertartási törvény módosítására szólított fel

Matthew McConaughey Oscar-díjas színész kedden a Fehér Házban tartott beszédet, hogy felszólítsa a Kongresszust, hogy a múlt hónapban a texasi Uvalde városában, egy általános iskolában történt lövöldözésben megölt gyerekek és tanárok emlékére „nőjjön fel a feladathoz” és fogadjon el új fegyvertartási törvényt.

Az AP hírügynökség szerint McConaughey 22 perces, igen személyes hangvételű beszédében arra buzdította a Kongresszust, hogy fogadjon el olyan fegyverreformokat, amelyek életeket menthetnek anélkül, hogy a második alkotmánymódosításhoz fűződő jogokat megsértenék.

McConaughey, aki maga is fegyvertulajdonos és egyébként éppen Uvalde városban született, felszólította a Kongresszust, hogy erősítse meg a fegyvervásárlások háttérellenőrzését, és 18-ról 21 évre emelje az automata kézifegyverek vásárlásának alsó korhatárát az Egyesült Államokban.

„Biztonságos iskolákat és olyan fegyvertörvényeket akarunk, amelyek nem teszik olyan könnyűvé a rosszfiúk számára, hogy megszerezzék azokat az átkozott fegyvereket” – mondta McConaughey.

McConaughey a héten találkozott a legfontosabb törvényhozókkal is, köztük a szenátus többségi vezetőjével, Chuck Schumerrel, a fegyvertörvényekkel foglalkozó szenátusi igazságügyi bizottság elnökével, az illinois-i Dick Durbin szenátorral és a testület rangidős republikánus szenátorával, az iowai Chuck Grassley-vel.

Obamának a texasi iskolai lövöldözésről is George Floyd jutott az eszébe

„Azok a gyerekek valóban ártatlanok voltak, ő nem” – írta válaszul Obamának egy korábbi fekete demokrata képviselőjelölt.