Obamának a texasi iskolai lövöldözésről is George Floyd jutott az eszébe

Barack Obama volt elnök texasi Uvalde-ban történt halálos iskolai lövöldözést George Floyd meggyilkolásának második évfordulójával hozta összefüggésbe.

A volt elnök szerdán osztotta meg az üzenetet a Twitteren a Robb általános iskolában történt mészárlás után, amelyben 19 gyermek és két negyedikes tanár halt meg.

„Miközben ma Uvalde gyermekeit gyászoljuk, időt kell szakítanunk arra, hogy felismerjük, két év telt el azóta, hogy George Floydot egy rendőr térde alatt meggyilkolták”

– tweetelte Obama.

„Gyilkossága mindannyiunkkal együtt él a mai napig, különösen azokkal, akik szerették őt”.

Miközben a texasi hatóságok azonosították a mészárlás áldozatait és számot vetettek az utóhatásokkal, egyes kritikusok Obama szemére vetették, hogy miért keverti bele Floyd halálát.

Seth Dillon, a The Babylon Bee című jobboldali hírportál vezérigazgatója szarkasztikusan tweetelt Obama tweetje alá:

„Szívás, hogy azok a gyerekek meghaltak, de emlékszel még George Floydra? Ő az, akire még mindig gondolok – Barack Obama”.

Emanuel Rincon, az El American című konzervatív latin-amerikai kiadvány főszerkesztője pedig azt írta:

„A tegnap megölt több mint 20 ember (főleg gyerekek) családjai nem érdemlik meg ezt a tiszteletlenséget”.

Centiken múlott, hogy a texasi mészáros megölje az őt lelövő határőrt

A szolgálaton kívüli határőr egy hajszálnyira volt attól, hogy fejbe lőjék.

Barrington Martin II, egy korábbi georgiai kongresszusi képviselőjelölt felháborodott azon, hogy Obama látszólag összemosta az iskolai lövöldözést Floyd meggyilkolásával.

„Azok a gyerekek valóban ártatlanok voltak, ő nem. Ne tegyük őket egy mondatba egy olyan emberrel, akinek [sic] korai halálát arra használták fel, hogy egy nyárnyi káoszt szabadítsanak el a hamis társadalmi igazságosság nevében”

– tweetelte, utalva a Floyd halála után kitört több hónapos tüntetésekre.

A 44. amerikai elnök más kritikusai tömörebben fejezték ki megdöbbenésüket, Matt Walsh szakértő egyszerűen csak annyit írt:

„Mi a fene bajod van neked?”.

Az Uvalde-i tragédia napján Obama egy hosszabb nyilatkozatot is közzé tett az Instagramon, amelyben elítélte az erőszakot, és szigorúbb fegyvertartási intézkedéseket követelt.

„Michelle és én együtt gyászolunk az Uvalde-i családokkal, akik olyan fájdalmat élnek át, amit senkinek sem kellene elviselnie”

– írta.

„Mi is dühösek vagyunk értük.”

„Közel tíz évvel Sandy Hook után – és tíz nappal Buffalo után – országunkat megbénította, nem a félelem, hanem a fegyverlobbi és a politikai párt, amelyek nem mutattak hajlandóságot arra, hogy bármilyen módon cselekedjenek, ami segíthetne megelőzni ezeket a tragédiákat”.”

Joshua Mitchell: Kína miatt érhet véget az amerikai identitáspolitika

A politikai filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy milyen szerepet játszik a bűn az identitáspolitikában, ás mi a közös a puritanizmusban és a woke-ban. Hajdú Tímea interjúja.