Texasi iskolai lövöldözés: 19 gyereket és 2 tanárt öltek meg

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a feltételezett lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak szintén meghalt.

A kormányzó beszámolója szerint a feltételezett elkövetőnél „kézi fegyver és puska” is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található uvaldei Robb Általános Iskolában. A republikánus politikus beszámolója szerint két tisztet is meglőttek, de – mint fogalmazott – ők várhatóan életben maradnak.

Az elkövető: 

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Authorities in #Uvalde, Texas say Salvador Raimondo Ramos, 18, is the gunman who killed his grandmother before murdering 14 young children at a school & a teacher. Two officers were also shot but survived. He was reportedly killed by responding police. https://t.co/5RAfTmRBJq pic.twitter.com/ji6wQfR1Qr / Twitter”

Authorities in #Uvalde, Texas say Salvador Raimondo Ramos, 18, is the gunman who killed his grandmother before murdering 14 young children at a school & a teacher. Two officers were also shot but survived. He was reportedly killed by responding police. https://t.co/5RAfTmRBJq pic.twitter.com/ji6wQfR1Qr

Hírügynökségi információk szerint a feltételezett elkövető a helyi közösség lakója volt. Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem határozták meg pontosan, de Arredondo szerint „több sérült is van”. A Robb Általános Iskolában alig 500 diák tanul, és a rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben vagyis 10 év alatti gyermekek.

A San Antonio-i Egyetemi Kórház a Twitteren közölte, hogy két sérültet szállítottak hozzájuk az uvaldei iskolából, egy gyermeket és egy felnőttet. Mint írták: mindkét sérült – egy 66 éves nő és egy 10 éves lány – állapota válságos. Az Uvalde Memorial Hospital korábban azt közölte, hogy 13 gyermeket szállítottak az intézménybe.

Az egyik első megnevezett áldozat a 10 éves Xavier Lopez:

ABC7 Eyewitness News on Twitter: „Ten-year-old Xavier Lopez was one of the 19 students who died in Tuesday’s school shooting in #Uvalde, Texas. His cousin said his mom was at his awards ceremony hours before the shooting, not knowing it would be the last time she would see him alive. https://t.co/lgbe4mvp8D pic.twitter.com/iDZoLaPsif / Twitter”

Ten-year-old Xavier Lopez was one of the 19 students who died in Tuesday’s school shooting in #Uvalde, Texas. His cousin said his mom was at his awards ceremony hours before the shooting, not knowing it would be the last time she would see him alive. https://t.co/lgbe4mvp8D pic.twitter.com/iDZoLaPsif

A CNN amerikai televíziónak nevük elhallgatását kérő hatósági források elmondták, hogy az iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonioba, és még életben van.

ABC7 Eyewitness News on Twitter: „REST IN PEACE: Fourth-grade teacher Eva Mireles was killed along with at least 14 students in a shooting at an elementary school in Uvalde, Texas. 💔🙏🏻 Here’s what we know about the victims: https://t.co/lgbe4mvp8D pic.twitter.com/HG9eJZ6Imq / Twitter”

REST IN PEACE: Fourth-grade teacher Eva Mireles was killed along with at least 14 students in a shooting at an elementary school in Uvalde, Texas. 💔🙏🏻 Here’s what we know about the victims: https://t.co/lgbe4mvp8D pic.twitter.com/HG9eJZ6Imq

Amerikai idő szerint este 9 óra előtt Biden a Fehér Házban elmondott beszédében „újabb mészárlásnak” nevezte a texasi esetet. „Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját” – tette hozzá. Az elnök felszólította a nemzetet, hogy imádkozzanak az áldozatokért és „álljanak ki a fegyverlobbi ellen.” Biden úgy fogalmazott: „Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?”

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában.

A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.

Ámokfutó lövöldözött egy amerikai szupermarketben, legalább 10 ember meghalt

A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi élőben közvetíthette a lövöldözést az interneten.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.