Pelosi Tajvanra látogat a kínaiak fenyegetése ellenére, hogy lelövik a gépét

A tisztviselők szerint az amerikai házelnök a Biden-adminisztráció nyomásának dacára kitart a Tajvan meglátogatásának terve mellett.

Nancy Pelosi amerikai házelnök várhatóan a héten ázsiai körútja részeként Tajvanra látogat, annak ellenére, hogy a kínai kormány fenyegetőzik, hogy a szigetországban tett látogatás katonai választ váltana ki – közölte egy tajvani és egy amerikai tisztségviselő.

A CNN arról számolt be, hogy a tajvani látogatásra annak ellenére kerül sor, hogy Pelosi ázsiai körútjának útitervében nem szerepel, és annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat tisztviselői figyelmeztettek, hogy a látogatás jelentős kockázatokat rejt magában.

Egy tajvani tisztviselő szerint Pelosi a héten egy napot Tajvan fővárosában fog éjszakázni. Egy amerikai tisztviselő pedig elmondta, hogy az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri a kínai katonai mozgásokat, hogy készen álljon bármilyen közvetlen fenyegetésre, és biztonsági tervet készített a házelnök és a kongresszusi küldöttség többi tagjának védelmére.

A kínai kormány korábban azzal fenyegetőzött, hogy lelövi Pelosi repülőgépét, ha a Tajvanra látogat.

Pelosi és a küldöttség hétfőn kora reggel szállt le Szingapúrban, útja első állomásán.

A képviselőház elnöke utoljára 1997-ben járt Tajvanon, amikor Newt Gingrich volt a Clinton-kormány idején a házelnök.

Kína szuverén területének tekinti a tajvani szigetországot, annak ellenére, hogy Tajvanon saját kormánya van azóta, hogy a kommunista párt 1949-ben átvette a hatalmat a kínai szárazföldön.

„Ha Kína haragszik rád, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz”

A Jerusalem Postnak adott interjút a tajvani külügyminiszter.

A Kínával való diplomáciai kapcsolatok 1970-es években történt felvételét követően az Egyesült Államok óvatos volt, hogy Tajvan helyett csak Kínát ismerje el, és továbbra is kétértelműen nyilatkozott arról, hogy megvédi-e Tajvant, ha Kína megtámadná.

Kína a közelmúltban agresszívebben lépett fel Tajvannal szemben, ami felerősítette a félelmeket, hogy esetleg a szigetország lerohanását tervezi. Ezeket a félelmeket fokozta az afganisztáni tálibok hatalomátvétele, miután az Egyesült Államok tavaly kivonult az országból, valamint Oroszország idén februárban végrehajtott ukrajnai inváziója.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt hónapban jóváhagyta 108 millió dollár értékben fegyverek eladását Tajvan számára, Kína azonban sürgette az Egyesült Államokat, hogy törölje az üzletet.

Jelenleg Tajvan kétpárti támogatást élvez Washingtonban, Pelosi pedig korábban is bírálta Kína emberi jogi jogsértéseit.

Szu Cseng-Chang tajvani miniszterelnök elmondta, hogy szívesen lát minden olyan külföldi méltóságot más országokból, akik támogatják Tajvant, és örül Pelosi házelnök sokéves támogatásának.

„A kínai hadsereg jelentősen agresszívabbá és veszélyesebbé vált”

Indonéziában beszélt erről Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.