Elegük lett az amerikai kétpártrendszer szélsőségeseiből, új pártot alapítottak

Az új párt társelnökei Andrew Yang volt elnökjelölt és Christine Todd Whitman, New Jersey volt kormányzója lesznek.

Három kisebb amerikai párt – a Forward Party, a Serve America Movement és a Renew America Movement – szerdán jelentette be, hogy Forward (Előre) néven egyetlen nagyobb párttá egyesülnek, egyesítik erőforrásaikat, és megpróbálják megszólítani a kétpártrendszer szélsőségei miatt elégedetlen centrista szavazókat.

Az új párt társelnökei Andrew Yang, korábbi elnökjelölt, és Christine Todd Whitman, New Jersey volt kormányzója, a Renew America Movement vezetője lesznek. David Jolly, egy volt floridai republikánus kongresszusi képviselő, aki a Serve America Movement mozgalmat vezette, a csoport ügyvezető elnöke lesz.

A Washington Postban szerdán megjelent véleménycikkükben a három vezető egy felmérést idézett, amely szerint az amerikaiak kétharmada úgy véli, hogy egy harmadik pártra van szükség a pártpolitikai patthelyzet feloldásához.

„Egy olyan rendszerben, amelyet két, egyre inkább megosztott szélsőség tép szét választási lehetőséget és versenyt kell teremteni.

Az Egyesült Államoknak égető szüksége van egy új politikai pártra – olyanra, amely a mérsékelt, józan ésszel gondolkodó többséget tükrözi”

– írták.

Az amerikaiak többsége nem akarja, hogy Biden vagy Trump induljon 2024-ben

Új felmérést végzett a Harvard Center for American Political Studies és a Harris közvélemény-kutató intézet.

Bár az Egyesült Államok történelme során időről időre színre léptek harmadik pártok, ezek nem tudták felváltani a kétpártrendszert, amely 1856 óta, alkalmi megszakításokkal, jelenlegi formájában működik.

Az új pártok nem rendelkeznek azokkal az intézményes, lokális szintű támogatói hálózatokkal, amelyeket a demokrata és a republikánus pártok az idők során kialakítottak, és az arányos képviselet nélküli, győztes mindent visz szavazási rendszerek általában a kétpártrendszereknek kedveznek.

A harmadik pártok azonban alkalmanként fontos szerepet töltöttek be, megosztva az egyik nagy párt szavazatait, és lehetővé téve a másik párt győzelmét.

2000-ben Ralph Nader váratlanul erős kampányáról a Zöld Párt színeiben széles körben elismert, hogy szavazatokat szipkázott el Al Gore korábbi alelnöktől, aki ezt követően elvesztette a választást George W. Bush ellen. Egy másik zöldpárti jelöltet, Jill Steint a demokraták azzal vádolták, hogy 2016-ban lehetővé tette Donald Trump győzelmét Hillary Clinton volt külügyminiszter felett.

Egyre több amerikai gondolja úgy, hogy a politikai erőszak indokolt lehet

A megkérdezettek 66% mondta azt, hogy véleménye szerint az amerikai demokrácia ma veszélyben van, 62% pedig erőszakra számít a vesztes fél részéről a jövőbeli elnökválasztásokon.

A mostani bejelentés után a demokraták aggodalmukat fejezték ki, hogy Yang vagy Whitman hasonló vereséget okozhat Joe Biden elnök vagy egy másik demokrata jelölt számára 2024-ben.

Miles Taylor, a Trump-kormányzat volt belbiztonsági minisztériumi tisztviselője a Reutersnek azt mondta, hogy az új párt valószínűleg sikeresebb lesz, mint a korábbi harmadik párti törekvések, megjegyezve, hogy a korábbi harmadik párti mozgalmak „egy olyan rendszeren belül alakultak ki, ahol az amerikai emberek nem akartak alternatívát”.

„A különbség itt az, hogy történelmi számú amerikai mondja, hogy akar egyet”

– tette hozzá Taylor.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ki válthatná a demokratáknál Joe Bident, ha 2024-ben kiszállna a politikából?

Robert Farley sorra vette az esélyes, és kevésbé esélyes jelölteket.