Szijjártó: Orbánt rasszizmussal vádolni nonszensz

Az ATV egy sajtótájékoztatón kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson tartott beszédével kapcsolatban. Szijjártó Péter szerint a miniszterelnök “politikájának az egyik szíve közepe“ éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben.

Amint arról a Neokohn is beszámolt, nagy port kavart Orbán Viktor miniszterelnök Tusványosfürdőn tartott beszédének főként az a pontja, amelyben a miniszterelnök arról beszélt, hogy Európát meg kell védeni attól, hogy oda „kevert fajúak” érkezzenek. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa is védelmébe vette a miniszterelnököt. Az ATV kérdésére, amely azt firtatta mit gondol a miniszter Orbán kijelentéseiről Szijjártó azt mondta:

„Én 16 éve dolgozom személyesen közvetlenül a miniszterelnök mellett különböző pozícióban, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy “a politikájának az egyik szíve közepe“  az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz!”.

A miniszter igyekezett kontextusba helyezni az Orbán Viktor által használt „kevert faj” kifejezést, melyet többen náci szóhasználatnak minősítettek:

“Az is igaz, hogy 2015 óta, amióta az európai kontinens elképesztő migrációs nyomás alatt áll – mi pedig egy teljesen nyilvános migrációellenes politikát viszünk annak érdekében, hogy megőrizzük Magyarország és a magyar társadalom biztonságát – azóta minket emiatt támadnak és minden ezzel kapcsolatos kijelentésünket kiforgatják”

– világította meg a kérdést Szijjártó.

Köves Slomó: Jövőnk a tét

Az EMIH vezető rabbija szerint a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kapcsolatban „annak kontextusa a legfontosabb, a zsidóság és Izrael szempontjából is.”