Hegedüs Zsuzsa a tusványosi beszédről: „akár még Goebbels-nek is tetszett volna”

A szociológus úgy értékelte a kormányfő beszédét, hogy az „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna – adta hírül a HVG.

A miniszterelnök Tusványoson elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását kedden Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott – értesült a hvg.hu. A szociológus Orbán Viktornak írt levelében úgy értékelt, hogy a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

Hegedüs Zsuzsa a hvg.hu-nak megerősítette a döntését és elküldte a lapnak az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. Ebben – a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve – azt írta:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott.

Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom:

annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt”

– írta Hegedüs.

Nemzetközi Auschwitz Bizottság: Orbán Viktornak nincs jövője Európában

A szervezet alelnöke arra kérte Karl Nehammer osztrák kancellárt: jelezze Orbán Viktornak, hogy a beszéde elfogadhatatlan volt.

A miniszterelnöki megbízott levelében úgy fogalmazott:

„Amiben viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson

egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

Hozzátette:

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő,

amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni”.

„A miniszterelnök a levelet megkapta. Tudomásul vette”

– válaszolta Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan a hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy megkapta-e a kormányfő Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott levelét, amelyben a szociológus bejelenti lemondását.

„Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi”

írta már ezt Orbán Viktor Hegedüs Zsuzsának, a Mandiner birtokába került levelében.

A kormányfő sajnálja, de tudomásul vette a döntést.

„Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”

– fogalmazott a kormányfő.

Köves Slomó: Isten minden embert a maga képmására teremtett

Zsidó vezetők is reagáltak Orbán Viktor tusványosi beszédére, és arra a megjegyzésre, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”.