Netanjahu Lapidot hibáztatja a megromlott izraeli-orosz kapcsolatokért

Benjámin Netanjahu Likud-vezér kedden azzal vádolta politikai riválisait, a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy rosszul kezelik Izrael és Oroszország kapcsolatát, miközben egyre nő a feszültség amiatt, hogy Moszkva kitessékeli az Izraeli Zsidó Ügynökséget az országból.

Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján Netanjahu azt mondta, hogy évek óta „megfontolt, kiegyensúlyozott és felelősségteljes kapcsolatot folytattunk Oroszországgal, de jelenleg veszélyes válság” van, és Jáir Lapid miniszterelnök és Benny Ganz védelmi miniszter „fecseg” és „veszélyezteti nemzetbiztonságunkat”.

„Ki tudunk és ki is kell jutnunk ebből a válságból”

– mondta.

„Aggódom amiatt, hogy amit évek alatt felépítettünk, azt a szemünk láttára ássák alá az elmúlt hetekben”.

„A dilettantizmus, a felelőtlenség és az arrogancia kombinációját” hibáztatta, és felszólította Lapidot és Ganzot, hogy „hagyják abba a fecsegést” a kérdésben.

Oroszország február végén szállta meg Ukrajnát, és Lapid külügyminiszterként gyorsan elítélte a támadást, később pedig „háborús bűnökkel” vádolta Oroszországot. A múlt héten Moszkva fokozta erőfeszítéseit, hogy kiutasítsa a kvázi-kormányzati, a zsidó Izraelbe vándorlását elősegítő Zsidó Ügynökséget (Szochnut)az országból.

Netanjahu, aki reméli, hogy a november 1-jei választások után visszanyeri miniszterelnöki szerepét, az invázió óta nem említette Ukrajnát. Mielőtt tavaly júniusban leváltották, a volt miniszterelnök azon dolgozott, hogy aktívan felmelegítse Izrael kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Netanjahunak adott hivatalos válaszában Lapid szóvivője azt mondta, hogy „nincs válság”, ezt az álláspontot Putyin személyes szóvivője is kifejtette kedden.

A Zsidó Ügynökségre gyakorolt moszkvai nyomás okait nem erősítették meg, de a politikai riválisok azt állítják, hogy az ellene irányuló orosz fellépést Lapidnak az orosz inváziót sokszor elítélő szavai miatt indították el — írja a Times of Israel.

„Ha Netanjahu vette volna a fáradságot, hogy biztonsági és diplomáciai tájékoztatásért Lapid miniszterelnökhöz forduljon, ismerte volna a tényeket”

– folytatta a Lapid szóvivője, hozzátéve, hogy

„Izrael Állam és az orosz zsidóság biztonsága érdekében ezt a kérdést diszkréten, kormányzati csatornákon keresztül kell kezelni, nem pedig sajtótájékoztatókon”.

Izraeli külügy: kérjük ne utazzanak Ukrajnába!

Óva int a hagyományos umáni zarándoklattól a külügyminisztérium.

Az elmúlt egy évben Netanjahu következetesen elzárkózott attól a jogától, hogy ellenzéki vezetői szerepének megfelelően biztonsági tájékoztatást kapjon a hivatalban lévő miniszterelnöktől.

Ganz válaszul Netanjahunak azt tweetelte, hogy

„az izraeli kormány felelősséggel és eltökéltséggel viselkedik Izrael Állam és a zsidó nép érdekeinek védelme érdekében”

és hozzátette:

„Az utolsó ember, aki szükségtelen civakodásról beszélhet biztonsági kérdésekben, az Netanjahu”.

Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, Netanjahu 2009 és 2021 között irányította az államot, egy korábbi, 1996 és 1999 közötti időszakot követően. Az elmúlt években sokat fektetett a Putyinnal való kapcsolatok felmelegítésébe, beleértve a biztonsági együttműködés kialakítását, amely lehetővé teszi az izraeli légi bevetéseket az orosz katonai jelenléttel rendelkező északi szomszédjába, Szíriába.

Lapid és Naftali Bennett korábbi miniszterelnök vezetése alatt Izrael megpróbálta megtalálni a módját annak, hogy a harcok kirobbanása után mind Ukrajnával, mind Oroszországgal fenntartsa a munkakapcsolatokat. A Bennett-Lapid-kormány azonban megkapta a Nyugat kritikáját, amiért túl semleges álláspontot képviselt a megszállt országgal kapcsolatban, és Izraelnek két hónapig tartott, amíg válaszolt az ukrán védelmi segélykérelmekre, igyekezve elkerülni Oroszország felbosszantását.

A szakértők is óvatosságra intenek az orosz-izraeli feszültségek miatt

„Sokkal súlyosabb lenne, ha Oroszország úgy döntene, hogy Szíriában lép fel Izrael ellen” – figyelmeztet az egyik izraeli kutató.