Izraeli külügy: kérjük ne utazzanak Ukrajnába!

„A biztonsági helyzet ingatag, valós és közvetlen életveszélyt jelent” – figyelmeztet a külügyminisztérium.

Az izraeli külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki az izraelieknek, arra figyelmeztetve őket, hogy ne utazzanak Ukrajnába, beleértve Umánba és a környező területekre.

Az utazási figyelmeztetésben a külügyminisztérium azt írja:

„Az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat felszólítjuk, hogy azonnal hagyják el az országot. Az izraeli nagykövetség ezekben a napokban nem rendelkezik folyamatos jelenléttel ukrán területen, ezért nem tud konzuli szolgáltatásokat nyújtani.

A biztonsági helyzet ingatag, beleértve a légi bombázások vagy rakétatűz veszélyét, beleértve a polgári területeket és városokat, többek között az ország középső és nyugati részén, és valós és közvetlen életveszélyt jelent”

– írták.

Mi marad az ukrajnai zsidó közösségből?

A JTA riportja igyekszik számba venni a jelentősebb ukrajnai zsidó közösségek jelenét és jövőjét.

„Az ukrán kormány 2022. február 24-től rendkívüli állapotot hirdetett, ami a mozgásszabadság korlátozásához és kijárási tilalom elrendeléséhez vezet különböző területeken, valamint a biztonsági és rendőri eszközök növeléséhez különböző területeken (beleértve az ellenőrzéseket, letartóztatásokat és kitoloncolásokat)”.

Múlt héten Michael Brodszkij, Izrael ukrajnai nagykövete azt ajánlotta az izraelieknek, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háború miatt idén ne utazzanak Ukrajnába.

„Fontos hangsúlyozni, hogy Ukrajna háborúban áll, és nagyon nehéz lesz szavatolni a biztonságot az országba látogatók számára”

– mondta.

Ukrán követ: Izrael megnyitja kapuit az oligarcháknak, de a menekülteknek nem

Kemény hangvételű figyelmeztetést küldött az ukrán nagykövet Jeruzsálemnek.