Ukrán követ: Izrael megnyitja kapuit az oligarcháknak, de a menekülteknek nem

Twitter-bejegyzésben Jevhen Korniicsuk ukrán nagykövet Izraelt bírálta, amiért szerinte „szükségtelen” korlátozásokat és szabályozásokat vezet be a zsidó államba belépni kívánó menekültekre; figyelmeztet, hogy Ukrajna válaszul felfüggesztheti az izraeliek vízummentességét.

Az ukrán nagykövet kedden ismét bírálta Izraelt az ukrán menekültekkel való bánásmódja miatt, mondván, hogy a zsidó állam megnyitja kapuit

„az oligarchák előtt, de nem a menekültek előtt”.

A bejegyzés egy héttel azután érkezett, hogy Jevhen Korniicsuk nagykövetet beidézték az izraeli külügyminisztériumba és megrovásban részesítették hasonló állítások miatt.

„Ukrán nőknek és gyerekeknek nincs belépés elektronikus vízum nélkül, orosz oligarcháknak szabad a belépés”

– állt a Twitteren közzétett bejegyzésben, amely hozzátette, hogy a kormány megsérti a nemzetközi egyezményeket, és megtiltja a nők és gyerekek beutazását.

Különleges bét din dönti el az ukrán bevándorlók vallási státuszát

A több ezer potenciális új bevándorló túlnyomó többsége papírok nélkül menekült el otthonról és semmivel sem tudják bizonyítani zsidóságukat.

Egy interjúban Korniicsuk azt mondta az ukrán sajtónak, hogy Kijev fontolgatja az Ukrajnába belépő izraeliek vízummentességének szüneteltetését, válaszul azokra a szerinte „szükségtelennek” nevezett korlátozásokra, amelyeket Izrael állít az ukrán állampolgárok elé.

„Izrael korlátlan belépést engedélyez az orosz és fehérorosz állampolgároknak, de kitalál egy elektronikus vízumot az ukrán állampolgároknak”

– mondta.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy a kapcsolatok kétoldalúak legyenek – ha az ukránoknak elektronikus vízumra van szükségük, akkor az izraelieknek is”

– mondta a nagykövet az interjúban.

Azt állította, hogy sok ukrán állampolgár, aki a háború kitörésekor érkezett Izraelbe, már elment. Az orosz invázió óta Izraelbe érkezett 38 ezer ukránból 13 ezren kaptak izraeli állampolgárságot, és több mint 14 ezren távoztak – közülük ötezren az elmúlt hónapban.

Az izraeli miniszterek felháborodtak az ukrán követ megjegyzései miatt, mondván, hogy szerintük a poszt megsértette a diplomáciai szabályokat és magatartást, arra hivatkozva, hogy egy külföldi nagykövetség nem bírálja a fogadó ország kormányát.

„Megállás nélkül dolgozunk az életek megmentésén”

Már több mint 500 tonna humanitárius segélyt osztottak szét Ukrajnában az amerikai zsidó szervezetek.