Különleges bét din dönti el az ukrán bevándorlók vallási státuszát

David Lau izraeli főrabbi különleges vallási bíróságok felállítását tervezi az ukrajnai menekültek számára – írja a zsido.com

A több ezer potenciális új bevándorló túlnyomó többsége papírok nélkül menekült el otthonról és semmivel sem tudják bizonyítani zsidóságukat.

Izrael askenáz főrabbija, David Lau bejelentette, hogy szándékában áll egy különleges vallási bíróságot – héberül bét din – létrehozni, melynek az lesz a feladata, hogy eldöntsék az új bevándorlók vallási státuszát.

Izraelbe hamarosan több tízezer új bevándorló érkezhet az érintett területről, akik nagy valószínűséggel nem rendelkeznek majd a szükséges dokumentumokkal.

A főrabbi a beszámolók szerint levelet írt Gáli Baharav-Miara főállamügyésznek, és arra kérte, hogy határozza meg a vallási bíróságok hatáskörét a zsidósághoz való tartozás kimondásában. Az Ukrajnából újonnan érkezők jelenleg turistaként tartózkodnak Izraelben.

„Az Ukrajnában dúló háború miatt emberek ezrei váltak hontalanná”

– írta Lau rabbi.

Cáfolja a Chábád az ukrajnai „pogromot”

Álhír, hogy Zsitomir városában zsidókat fenyegettek, zaklattak és fizikailag bántalmaztak volna a helyi lakosok.

„Sokan hirtelen hagyták el az otthonaikat és nem tudták magukkal hozni a zsidóságukat bizonyító irataikat.

Annak érdekében, hogy ebben a helyzetben segítséget nyújthassunk, szeretnék egy bét dint felállítani, melynek tagjainak az lesz a feladata, hogy minden eszközt felhasználhassanak arra, hogy ezen emberek zsidóságáról megbizonyosodjanak”

– folytatta.

„Annak érdekében, hogy a már így is túlterhelt vallási bíróságokon könnyítsek, szeretnék egy három, már nyugdíjazott bíróból álló bét dint létrehozni. Ezek az emberek korábban nagy tapasztalatot szereztek hasonló ügyek felgöngyölítésében”

– tette hozzá.

A cikk folytatása itt olvasható.

22 ezer zsidó menekültnek segített eddig a Chábád

Az elmúlt két hétben mintegy 22 ezer ukrajnai zsidó menekültnek sikerült a helyszínen tevékenykedő Chábád-küldöttek segítségével elmenekülnie.