22 ezer zsidó menekültnek segített eddig a Chábád

Az elmúlt két hétben mintegy 22 ezer ukrajnai zsidó menekültnek sikerült a helyszínen tevékenykedő Chábád-küldötteknek segítséget nyújtania – írja a zsido.com

A kimerítő, sokszor napokig tartó utazás és a sok órás várakozást igénylő határátlépés után azonban nem lélegezhetnek fel, hiszen a megpróbáltatások ilyenkor még nem szűnnek meg.

A menekülteknél többnyire csak egy-egy kisebb táska van és az a ruha, amit magukon viselnek. Útnak indultak az ismeretlenbe, idegen országokba, ahol nem értik az ott lakók nyelvét. A cél a legtöbbek számára Lengyelország, Moldova, Románia, Magyarország vagy Szlovákia. Ezekben az országokban a Chábád-küldöttek már várják az érkezőket, menekülttáborokat, szállodákat és egyéb lehetőségeket nyitottak számukra.

A lengyel és a moldáviai határon forró étellel várják az érkezőket, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon biztonságos otthonokban vagy szállodai szobákban kapnak ellátást a menekültek, amíg el nem döntik, merre mennek tovább.

A nagyszabású mentési akciót nagyrészt a Chábád által vezetett Zsidó Közösségek Föderációja vezeti, amely a volt Szovjetunió területén működő zsidó közösségeket fogja össze.

Rajtuk kívül Slomó Pelesz, az izraeli Kfár Chábádban a Chábád krízisközpontját vezető rabbi is kulcsszerepet tölt be a szervezésben. Az ehhez szükséges fedezetet részben a Chábád által nemrégiben létrehozott ukrajnai segélyalap biztosítja, ahova a világ minden tájáról érkeznek nagylelkű adományok. A pénz közvetlenül a terepen tevékenykedő küldöttekhez jut, akik azonnal a mentési munkálatokra fordítják azt.

Két tonna adományt vitt Ungvárra az EMIH

Számos embert juttattak így élelemhez az ostrom alá került ország egyik kisvárosában.

Magyarország

A Chábád Magyarországon sem tétlenkedik. Bár a magyar-ukrán határszakasz viszonylag rövid, és ezért jóval kevesebben érkeznek Magyarországra, itt is elfoglaltak a küldöttek. A Debrecenben tevékenykedő Smuel Faigen rabbi és felesége, Riki folyamatosan fogadja a menekülteket. A rabbi elmondása szerint az áradat az elmúlt két napban érezhetően csökkent.

Budapesten Oberlander Báruch rabbi több tucatnyi menekültet látott vendégül szombaton. Szombat előtt pedig egy 200 fős, átutazóban lévő csoport számára készítettek ételt. Oberlander rabbi elmondta, hogy a közösség egyik tagja, Szabó György egészen Bodrogkeresztúrig utazott, hogy egy 120 fős, Umánból érkező csoport számára készítsen elő ételt és szállást.

„Más csoportok is jöttek és mindenkinek segítettünk”

– mondta Szabó.

„Mi csupán Isten eszközei vagyunk a feladat ellátásában, megtesszük, amit csak lehet”.

Az odesszai árvaház lakóinak adott át csomagokat a CEDEK

„Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel segít az ukrajnai menekültek ellátásában” – mondta el Köves Slomó az EMIH vezető rabbija.

Románia

Bukarestben Naftali Deutsch rabbi és felesége, Risa, valamint Jicchák és Dvorá Lea Raskin vezeti a Chábád-központot. Naponta több száz menekültet fogadnak és látnak el friss, meleg étellel, valamint szállással. Olyan helyzetekre is fel kell készülniük, amelyek azonnali cselekvést igényelnek, például a beinduló szülés.

A Chábád-küldöttek bukaresti jobbkeze a Kijevből csak néhány nappal korábban érkezett Max Feferboim, aki fordít, szállodákkal tárgyal, dokumentumokat szerez, orvost, gyógyszert talál:

„Telefonhívást kaptam a Chábádtól. Azt mondták, két órán belül indul a busz. Összepakoltam, amit csak tudtam. Mindent a Chábád fizetett.”

Miután megérkezett Bukarestbe, azonnal jelentkezett önkéntes segítőnek a Chábád-központban, ahol a nap 24 órájában folyik a munka:

„Nem gondolnak magukra, csak arra, hogy hogyan segíthetnének másoknak.”

A hatgyermekes Risa Deutsch is minden pillanatát a menekültek ellátásával tölti.

„A nemzetközi nőnapra virágot vettem neki, csodálatos asszony”

– mondta Feferboim.

Akcióba kezdtek a debreceni és a nyíregyházi zsidók is az ukrán menekültekért 

Szálláshelyekkel, adománygyűjtésekkel és jótékonysági koncerttel is próbálnak segíteni a hazájukból menekülni kényszerült embereken a debreceni és a nyíregyházi zsidó hitközségek.

A menekültek jelentős részét magánházakban szállásolják el, a közösség számos tagja nyitotta meg otthonát az érkezők számára. Mivel a közösség egyik tagja – akinek az édesanyja maga is Kijevből menekült el a napokban – ingatlanügyekkel foglalkozik, ezért sikerült több tucatnyi lakást találni a menekülőknek.

A romániai Iasi (Jászvásár) városában három szállodát bérelt ki a Chábád. Itt több száz menekültet látnak el a múlt héten Ukrajnából érkezett Chábád-küldött, Sálom Gopin rabbi vezetésével. Gopin rabbi számára nem ismeretlen a menekülés: 2014-ben Kelet-Ukrajnából menekült el a közösségével együtt Kijevbe és alapított ott egy új Chábád-központot. Feleségével és gyermekeivel Romániában azonnal munkába lendültek:

„Segítünk az embereknek abban, hogy továbbléphessenek útjuk következő állomása felé. Összekötjük őket a svájci, franciaországi, hollandiai, németországi és osztrák Chábád-központokkal, valamint segítjük az Izraelbe való bevándorlást.

Olyan humanitárius katasztrófával állunk szemben, amelyhez foghatót Európa nem tapasztalt a második világháború óta. Felfoghatatlan a borzalmas szenvedés.”

A kolozsvári Chábád-központ vezetői, Dovber és Fraidy Orgad sem pihennek. Ők is több száz menekültet fogadnak naponta. A város legnagyobb szállodáját bérelték ki, kikóserolták a konyhát és egy éjszaka alatt menekülttáborrá alakították az épületet. Maga a főszakács is ukrajnai zsidó menekült. Ide érkeztek a zsitomiri árvaház kis lakói is.

A zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

Köves Slomó: Kiszámíthatatlan világunkban felértékelődik a spirituális biztonság

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségről, a Knesszetben történt meghallgatásáról és a német kancellárnak írt leveléről beszélt a Neokohnnak