Herzog a Moszkvával való vitáról: minél kevesebbet beszélünk róla, annál jobb

„Néhány dolgot jobb nem kimondani” – mondja az izraeli elnök, megjegyezve, hogy együttműködik Lapiddal a kérdés megoldása érdekében; Moszkva megnyugtatásul közölte, hogy Jeruzsálem ügye csak jogi kérdés.

Jichák Herzog elnök kedden jelezte, hogy Izrael igyekszik visszafogottan viselkedni a Moszkvával egyre élesedő vitában, amely a Zsidó Ügynökség működésének korlátozására irányuló orosz lépések miatt alakult ki, miközben olyan hírek érkeztek, amelyek szerint mindkét ország igyekszik csökkenteni a feszültséget.

A 13-as izraeli hírcsatorna által rendezett konferencián Herzog, aki 2018 és 2021 között állt a Zsidó Ügynökség élén, azt mondta, hogy bár a kérdés „közel áll a szívéhez”, jobbnak látja, ha a lehető legkevesebbet említik a nyilvánosság előtt.

„Teljes mértékben együttműködöm Jair Lapid miniszterelnökkel… ahol csak tudok, segítek”

– mondta Herzog, aki hétfő este találkozott Lapiddal.

„Vannak dolgok, amelyeket jobb nem kimondani”

– mondta az elnök.

„Úgy gondolom, hogy minél kevesebbet beszélünk róla, annál jobb lesz. Ez lehetővé teszi a kérdés megfelelő kezelését”

– tette hozzá.

Izrael delegációt küld Moszkvába a Szochnut miatt

A Walla hírportál szerint az izraeli delegációban jogászok és nem politikai szakemberek lesznek.

„Oroszország fontos ország. Számos különböző forgatókönyv és magyarázat lehet arra, hogy miért és hogyan történt ez… Hagyjuk, hogy a kérdés végigjátszódjon. Minél kevesebbet beszélünk róla, és minél többet teszünk, annál jobb”.

Nagyrészt ceremoniális szerepe ellenére a jelenlegi kormány többször is igénybe vette Herzog diplomáciai képességeit.

Miközben Izraelben egyre nagyobb aggodalmat kelt Oroszország azon lépése, hogy bezárja a szervezet irodáit az országban, és az ezzel járó geopolitikai következmények, a Ynet hírportál arról számolt be, hogy mindkét fél igyekszik csökkenteni a feszültséget.

Moszkva hétfő este megnyugtatta Jeruzsálemet, hogy a kérdés kizárólag jogi természetű, és semmiképpen nem utal az országok közötti kapcsolatok megromlására.

Izrael viszont megnyugtatta az oroszországi zsidó közösséget, hogy dolgoznak a kérdésen, és nincs ok az aggodalomra.

A nyilvánvaló visszalépés azután történt, hogy Lapid vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a kérdés negatívan befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat.

Oroszország bezárja a Szochnutot

Azt nem közölték miért záratnák be az Izraellel kapcsolatos információért és alijáért munkálkodó állami nonprofit szervezetet.