Holtan találták az iráni Iszlám Forradalmi Gárda vezető rakétamérnökét

Said Thamardar Mutlak néhány napja Dél-Iránban vesztette életét – derül ki egy iráni disszidenscsoport szombat este közzétett jelentéséből.

Az Iszlám Forradalmi Gárda mérnökét, Szaid Thamardar Mutlakra a Nemzeti Iráni Kongresszus által megosztott állítólagos gyászjelentésben mártírként hivatkoztak.

Mutlakot úgy tűnik, hogy Sirázban gyilkolták meg. A jelentés szerint az iráni hatóságok eredetileg nem akarták, hogy a halálhír nyilvánosságra kerüljön, és Mutlak családját is megfenyegették, hogy ne osszák meg a hírt.

„Tudományos teljesítményünk hőseinek gyáva meggyilkolása nem segítette a kulisszák mögött álló terroristákat céljaik elérésében”

– írta szombat este az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni az interneten, bár nem volt világos, hogy konkrét merényletekre reagált-e, vagy a JCPOA nukleáris megállapodásról folyó tárgyalásokra tett megjegyzést.

Török média: Irán 35 ezer dollárt fizetett az izraeliek megöléséért ügynökeinek

A Sabah szerint a terrorsejt négy tagját június 17-én, az „utolsó pillanatban” tartóztatták le Isztambulban.

„Irán békés nukleáris ipara [Dariusz] Rezaeinezsádnak és társainak köszönheti virágzását”

– tette hozzá.

„Vérüket és tudományos eredményeiket megóvjuk”.

Rezaeinezsád vezető iráni atomtudóst 2011 júliusában fegyveresek lőtték agyon Teheránban.

Szombaton az iráni állami tulajdonú Tasnim News arról számolt be, hogy egy Iránban működő izraeli kémhálózatot fogott el a Forradalmi Gárda hírszerzése.

A hálózat, amely állítólag közvetlen kapcsolatban állt a Moszaddal, a jelentés szerint „példátlan szabotázsakciók és terrorista műveletek” végrehajtását tervezte Iránban.

Iránban rendszeresen jelennek meg hasonló, egy-egy Moszad kémhálózat „lebukásáról” szóló hírek, sokszor közvetlen azt követően, hogy az iráni rezsim valamelyik tagja életét veszti egy merényletben.

Bajban van Irán: már a saját titkosszolgálataiban sem bízhat

A volt iráni alelnök nyilatkozott a The New York Timesnak.