Most már tudjuk mennyivel kellene csökkenteni a gázfogyasztást

Élőben jelentette be az Európai Bizottság elnöke, miért szükséges a következő időszakban a komoly spórolás és a tagállamok közötti szolidaritás — számol be az index.hu.

Ursula von der Leyen szerint elkerülhetetlen, hogy a tagállamok közösen lépjenek, hogy sikerüljön tompítani a gázhiány miatt kialakuló helyzeten. Ha arra a forgatókönyvre készülünk, hogy egyáltalán nem lesz orosz gáz, akkor egyfelől gyorsan más irányból kell beszerezni a szükségletet, illetve csökkenteni kell a gázfogyasztást.

Éppen ezért az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről.

Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. Augusztus 1. és 2023. Március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

Életbe lép tehát a vészforgatókönyv, amelynek másik eleme a szolidaritás. Mivel a tagállamok között vannak olyanok, amelyeknél roppant magas az orosz gázkitettség, ezért fontos, hogy a tagországok – szükség esetén – kisegítsék egymást – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Az ugyancsak megszólaló Frans Timmermans is azt hangsúlyozta, hogy a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, vagyis a teljes orosz gázszállítás leállására. A bizottság alelnöke szerint is éppen ezért kell már most, a rekkenő nyári hőségben felkészülni a télre, mert ha nem lépünk időben, akkor bizony nagyon valószínű, hogy hiány lép majd fel a szükséges energiahordozókból.

Az EU működéséről szóló szerződés 122. cikkelyében benne van, hogy a Tanács számára a Bizottság hozhat javaslatot, a Bizottság most ezt hozta meg az energiabiztonsági érdekek miatt.

Az európai kormányok legközelebb 2022. július 26-án rendkívüli energetikai témájú csúcstalálkozót tartanak, azon nincs szükség egyhangú döntésre, elegendő a minősített többség.

Az európai parlamenti tanácsadó kiemelte, hogy Ursula von der Leyen a mostani bejelentésen burkolt, ám mégis egyértelmű célzást tett Németországra: halassza el a nukleáris erőművek leállítását.

Földgázfogyasztásuk csökkentésére kényszerítheti az EU a tagállamokat

A jogi mechanizmus lehetővé tenné, hogy minősített többséggel döntsenek a korlátozások elfogadásáról, így egyetlen országnak sem lenne lehetősége megvétózni a terveket.