Jobb karjának fura mozgása miatt gyanakodnak Putyin betegségére

Vlagyimir Putyint erőskezű vezetőként tartják számon, a világ közvéleményét mégis éppen az orosz elnök jobbja, pontosabban annak egészségi állapota izgatja — írja a Newsweek.

Az újságírók és a közösségi média felhasználói sokat foglalkoznak azzal, hogy Putyin hogyan és miként tartotta a jobb karját keddi teheráni látogatása során, amikor találkozott török és iráni kollégáival, Recep Tayyip Erdogannal és Ebrahim Raisival, valamint az iráni legfelsőbb vezetővel, Ali Khamenei ajatollahhal.

Az orosz elnök furcsa kéztartását először a Middle Eastern Eye egyik újságírója, Ragip Soylu szúrta ki, aki, amikor Putyin repülőgépe leszállt a teheráni repülőtéren, az érkezésről készített videóhoz azt a megjegyzést fűzte: „Valami nem stimmel Putyin járásával”, majd egy követő üzenetben hozzátette: „A jobb karja sem mozog. Furcsa felvétel.”

A klip más közösségi médiafelhasználókat is arra késztetett, hogy „kanapédiagnózisok” egész sorát állítsák fel Putyin állapotával kapcsolatban.

„Nyilvánvalóan a jobb karját 50 másodpercig tart felhúzni, aztán működik” – viccelődött az egyik felhasználó, akinek az orosz vezetőt egy játék-akciófigurához hasonlította. Egy következő bejegyzésben egy másik felhasználó azt írta, hogy valószínűleg „csak merevség volt, miután néhány órát ült a repülőgépen”.

Ivana Stradner biztonsági szakértő azt tweetelte, hogy Putyin jobb karja általában nem mozog, és ezt az orosz hírszerzésben eltöltött idejével hozta összefüggésbe, ami óta

„az egyik karja mindig a fegyver közelében van”.

„Nyilvánvalóan nehéz megszabadulni a furcsa szokásoktól” – mondta Stradner.

Ezt az elméletet tartja reálisnak a TRT újságírója, Ali Mustafa is, aki szerint „a sztoikus jobb kar a KGB-s kiképzéséhez kapcsolódik, amelynek célja, hogy az ügynök »fegyveres karja« mindig közel legyen a pisztolytáskához, készen arra, hogy egy pillanat alatt fegyvert rántson”.

Több sajtóorgánum arra következtetett a felvételekből, hogy Putyin bizonytalanul állt a lábán, ami tovább erősíti az egészségi állapotáról szóló híreszteléseket.

Oroszország ukrajnai inváziója óta ugyanis számos olyan feltételezés látott napvilágot, mely szerint Putyin rákos, Parkinson-kóros vagy mindkettő. Egyelőre azonban nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az orosz elnök beteg lenne, és a Kreml többször is kijelentette, hogy az Putyin „kiváló egészségnek örvend”.

Az az elképzelés, hogy Putyin Parkinson-kórban szenved, több évre nyúlik vissza, és egy 2015-ös tanulmányban neurológusok vizsgálták. Ez a tanulmány, amely a BMJ orvosi folyóiratban jelent meg, azt az elméletet is alátámasztotta, hogy Putyin szokatlan járása a KGB-s kiképzéséből ered.

Bár a tanulmány hét évvel ezelőtt jelent meg, a tudósok szerint Putyin „kiváló motorikus képességekkel” rendelkezett, és rámutattak, hogy a biztonsági szolgálatok kiképzésével magyarázható a furcsa karlendítés és azt más volt KGB-tiszteknél és katonai parancsnokoknál is megfigyelték.

BRICS: A többpólusú világrend sarokkövei

A BRICS-országok olyan többpólusú világrend alapjait fektetik le, amelyet a nemzetközi jog alapján közösen irányítanak, nem pedig egy hegemón „szabályokon alapuló rend” keretében.