Óriási horogkeresztet találtak Horvátországban

A horvátországi Split közelében fekvő Trilj városának egyik szállodájában nyaraló francia zsidó iskolások egy csoportja hétfőn arra ébredt, hogy a szállodájuk előtti járdára egy óriási horogkeresztet festettek.

A brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetséget (EJA) a horvátországi képviselőjük, Romano Bolkovic tájékoztatta az egyértelműen antiszemita cselekedetről, aki felvette a kapcsolatot a horvát miniszterelnök, az elnök, valamint a kül- és belügyminiszter hivatalával, és értesítette az izraeli nagykövetet.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az esetet.

„Micsoda szégyen. Bár biztos vagyok benne, hogy az óriási horogkeresztet festő egyén és csoport nézetei nem reprezentálják a horvátok túlnyomó többségét, a tett és a támadás jellege mégis mélyen sértő a zsidók számára mindenhol”

– nyilatkozta Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke.

Horogkereszteket véstek a berlini holokauszt-emlékműbe

A rongálást a 19 ezer négyzetméteren elterülő emlékmű egyik biztonságiőre fedezte fel péntek reggel.

„Felnőttként sajnos hozzászoktunk a gyűlölethez, mégis továbbra is mindent megteszünk, hogy gyermekeinket megvédjük tőle. Az, hogy egy Horvátországban nyaraló francia zsidó gyerekekből álló csoport ilyen kegyetlen és látható módon ismerkedett meg ezzel a gyűlölettel, tragikus.””.

”Ez a nyaralás ezeknek a gyerekeknek most egy felejthetetlen nyaralás lesz, rémes okokból”

– mondta, és hozzátette:

„Bár bízom abban, hogy a rendőrség a végére jár ennek az incidensnek, és bár a Horvátország legmagasabb hivatalaiból érkező határozott elítélő szavak megnyugtatóak, még mindig sok tennivalónk van az antiszemitizmus ellen. Ez a támadás arra emlékeztet, hogy soha nem engedhetjük meg magunknak, hogy önelégültek legyünk és ne legyünk résen.”

„Magyarország a zsidóság szempontjából Európa egyik legbiztonságosabb országa”

„Magyarország továbbra sem enged semmifajta antiszemita jelenségnek, legyen az szélsőjobboldali, szélsőbaloldali, dzsihadista jellegű vagy Izrael-ellenesség” – mondta Semjén Zsolt.