Abbász Macronnak is azt mondta, hogy béketárgyalások újrakezdését akarja

Párizsba utazott a Palesztin Hatóság vezetője, aki Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a francia elnök hangsúlyozta, hogy „fel kell újítani a közvetlen politikai párbeszédet az izraeliek és a palesztinok között”, illetve figyelmeztet arra, hogy „az erőszak bármikor kitörhet, és a tárgyalások nehéz utat jelenthetnek ugyan, de nincs más alternatíva”.

Macron két hete Jair Lapid ideiglenes izraeli miniszterelnökkel találkozott Párizsban Lapid első tengerentúli hivatali útja során, akkor hasonlóan nyilatkozott, kijelentve, hogy „nincs alternatívája a politikai párbeszéd újraindításának” — írja a Times of Israel.

A 87 éves Mahmúd Abbász romániai látogatása után érkezett Párizsba, pénteken pedig Joe Biden amerikai elnököt fogadta a ciszjordániai Betlehemben.

A palesztin elnök elítélte a „kolonizációs tevékenységeket, a mindennapos emberöléseket és behatolásokat”, amelyekkel az izraeli erőket vádolja.

„Azt szeretnénk, ha mindez megszűnne” – mondta. Ismételten kérte, hogy derüljön fény Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra hírtelevízió palesztin újságírója halálának körülményeire, akit május 11-én az izraeli-palesztin konfliktus során lőttek agyon. „Hidegvérrel és ok nélkül ölték meg” – jelentette ki a palesztin elnök. „Ki ölte meg Sirín Abu Aklát? Szeretnénk, ha a gyilkost elfognák” – tette hozzá.

Alighanem rossz töltényt vizsgáltattak meg a palesztinok az amerikaiakkal

Az azonosító jelek és a DNS nélkül még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán ez volt-e az a golyó, amelyik eltalálta az újságírót.