Lapid Párizsban Macronnal találkozik

Jair Lapid izraeli miniszterelnök kedd reggel indult Párizsba, ahol a tervek szerint a francia elnökkel folytat megbeszéléseket.

Lapid várhatóan hangsúlyozni fogja Macronnak az iráni atomprogram veszélyeit, és szigorú figyelmeztetést fogalmaz meg a Hezbollah fenyegető akcióival kapcsolatban – derül ki izraeli médiajelentésekből.

Az utazás hátterében az áll, hogy a múlt hónapban Dohában újraindultak a közvetett nukleáris tárgyalások az Egyesült Államok és Irán között, valamint az, hogy Izrael a közelmúltban elfogta a Hezbollah három drónját, amelyek a Haifa partjainál lévő Karish olajmező irányába tartottak.

A helyi média egy magas rangú forrást idézve azt említette, hogy

Lapid azt fogja mondani Macronnak, hogy „a Hezbollah a tűzzel játszik”, és hogy Jeruzsálem folytatni kívánja az Egyesült Államok közvetítésével elindított, közvetett tárgyalásokat Bejrúttal, hogy véglegesítsék az országok tengeri határainak kijelöléséről szóló megállapodást.

Franciaország 1923-ban hivatalosan megbízást kapott Libanon igazgatására, és azóta is fontos szereplője az ország politikai és gazdasági életének. Franciaország egyike annak a hat államnak – Nagy-Britanniával, Németországgal, Oroszországgal, Kínával és az Egyesült Államokkal együtt -, amelyek a 2015-ös nukleáris megállapodásról tárgyaltak Iránnal — írja a Jewish News Syndicate.

Ami a Hezbollahot illeti, a feszültségek azóta fokozódtak, hogy az Energean vállalat által küldött gázkitermelő hajó megérkezett a Karish mezőre, amit Izrael kizárólagos gazdasági övezetének tekint. Válaszul a Hezbollah főtitkárhelyettese, Sejk Naim Kasszem állítólag megerősítette: „Ha a libanoni állam azt mondja, hogy az izraeliek megtámadják a vizeinket és az olajunkat, akkor készek vagyunk a magunk részéről nyomást gyakorolni, elrettenteni és megfelelő eszközöket alkalmazni – beleértve az erőszakot is”.

A nukleáris tárgyalásokkal kapcsolatban Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy Izrael megpróbálja befolyásolni a Teherán atomtevékenységének megfékezését célzó bármilyen megállapodás formáját.

„Továbbra is együtt fogunk működni az Egyesült Államokkal és más országokkal annak érdekében, hogy világossá tegyük álláspontunkat és befolyásoljuk a megállapodás kialakítását – ha lesz ilyen” – mondta.

Lapid, aki miniszterelnöki tisztségének átvétele óta először utazik külföldre, várhatóan körülbelül hat órát tartózkodik Párizsban, mielőtt visszatér Izraelbe.

Végre: Varsó és Jeruzsálem elássa a csatabárdot

Izrael és Lengyelország megegyezett abban, hogy rendezik a diplomáciai vitájukat.