Megvan az első magyar aranyérem a „zsidó olimpián”

Várnai Vivien női párbajtőrben állhatott a dobogó legfelső fokára — adta hírül a Maccabi VAC Hungary Facebook oldalán.

Az 1994-ben született sportoló, a Honvéd SE versenyzője a Makkabi VIlágjátékokon (Maccabiah) a felnőttek döntőjében 15:12 arányban győzte le izraeli ellenfelét.

A 21. alkalommal megrendezett Makkabi Világjátékokon 60 ország több, mint 10 ezer zsidó sportolója 42 sportágban méri össze erejét, amivel a mostani Maccabiah a világ harmadik legnagyobb sporteseményének számít.

Nyolc érdekesség a zsidó olimpiáról

Megkezdődtek a 21. Maccabi játékok, amely az olimpia és a FIFA világkupa után a világ harmadik legnagyobb (legtöbb versenyzőt felsorakoztató) sporteseménye.

Akárcsak az olimpiát, a Makkabi Világjátékokat is négyévente rendezik meg, ám a 2021-es megmérettetést a koronavírus-járvány miatt – sok más eseményhez hasonlóan – elhalasztották.

A múlt csütörtöki, jeruzsálemi megnyitón az amerikai elnök mellett Jichák Herzog izraeli elnök és Jair Lapid kormányfő is részt vett.

Ma már játszik magyar csapat izraeli ellen a Makkabián

A labdarúgócsapatok mérkőznek meg először.

Amint korábban megírtuk, Oroszország, és a Putyin rezsimjével szoros szövetségben álló Fehéroroszország sportolói nem vesznek részt a játékokon. A két ország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek.

A száztagú magyar csapat bevonulásáról itt látható videó: