Arthur Schneier rabbival tárgyalt Orbán Viktor és Novák Katalin 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga rabbijával a Karmelita kolostorban; a megbeszéléshez csatlakozott Novák Katalin köztársasági elnök is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A találkozón – melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is – elhangzott, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb európai ország a zsidóság számára. A magyar zsidó közösség tagjai biztonságban élnek, megélhetik identitásukat és szabadon gyakorolhatják vallásukat a három bevett zsidó egyházban.

Az ukrajnai háború kapcsán Magyarország vezetői és Schneier rabbi egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség,

mert a háború súlyos gazdasági válságot és beláthatatlan humanitárius katasztrófát idézett elő.

Arthur Schneier elismeréssel szólt arról, hogy a magyar kormány a zsidó közösségekkel, civil szervezetekkel és magánszemélyekkel együtt az orosz-ukrán háború kitörésének első napjától kezdve támogatja az ukrajnai zsidó menekültek magyarországi ellátását, illetve továbbutazását Izraelbe.

Ukrán menekültek százait látja el az EMIH a Balatonnál

A magyar kormány segítségével több mint 600 ukrán menekült hosszútávú ellátására alkalmas, kóser „menekült falut” nyitott az EMIH és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Arthur Schneier 1930. március 20-án egy rabbicsaládban született Bécsben. Az 1938 novemberében lezajlott „kristályéjszaka” után Budapestre menekültek, az ottani gettóban élte át a vészkorszakot. Nagyszüleit, családtagjait Auschwitzba hurcolták, ott vesztették életüket.

Schneier 1947-ben New Yorkba ment, a Jesiva Egyetemen tanult és 1962-ben a Park East zsinagóga rabbija lett. 1965-ben megalapította és azóta vezeti a Lelkiismeret Hangja (Appeal for conscience) szövetséget, amely a vallásszabadság, az emberi jogok, a felekezetek közötti tolerancia előmozdítása és támogatása érdekében tevékenykedik. Arthur Schneier ezért a tevékenységéért

2010. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

90 éves lett a rabbi, aki segített hazahozni a koronát

A New York-i ENSZ-ben ünnepelték Arthur Schneiert, akit születésnapja alkalmából többek között Orbán Viktor, António Guterres, Donald Trump, Ferenc pápa, Angela Merkel, Henry Kissinger, Reuven Rivlin és VI.