90 éves lett a rabbi, aki segített hazahozni a koronát

A New York-i ENSZ-ben ünnepelték Arthur Schneiert, akit születésnapja alkalmából többek között Orbán Viktor, António Guterres, Donald Trump, Ferenc pápa, Angela Merkel, Henry Kissinger, Reuven Rivlin és VI. Mohammed marokkói király is felköszöntött.

A világ minden táján ismert és elismert felekezeti vezetőt köszöntő ünnepi ceremóniát az ENSZ Civilizációk Szövetsége (United Nations Alliance of Civilizations, UNAOC) szervezte, az eseményen jelen volt és beszédet mondott António Guterres ENSZ-főtitkár is.

A rabbit jelenlétükkel megtisztelték és köszöntötték az USA vallási vezetői, a világszervezet csaknem 50 országának nagykövete, köztük Bogyay Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ-képviselő.

A rendezvényen beszédet mondott Miguel Ángel Moratinos spanyol politikus-diplomata is, aki 2019. január 7-től tölt be az UNAOC főképviselői tisztségét. Az ünnepségen jelen volt mások mellett Gabriele Caccia érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Elpidophoros érsek, az amerikai görög ortodox érsekség prímája, Sheikh Musa Drammeh New York-i muszlim vezető, Ashok Kumar Chhabra és Irinej Dobrijevic, Szerb Ortodox Egyház Kelet-amerikai Egyházmegye püspöke.

A közlemény szerint António Guterres felidézte, hogy Arthur Schneier 1930. március 20-án Bécsben egy rabbicsaládban született.

Az 1938 novemberében lezajlott „kristályéjszaka” után Budapestre menekültek, az ottani gettóban élte át a vészkorszakot. Nagyszüleit, családtagjait Auschwitzba hurcolták, ott vesztették életüket.

Arthur Schneier 1947-ben New Yorkba ment, a Jesiva Egyetemen tanult és 1962-ben a Park East zsinagóga rabbija lett. 1965-ben megalapította és azóta vezeti a Lelkiismeret Hangja (Appeal for conscience) szövetséget, amely a vallásszabadság, az emberi jogok, a felekezetek közötti tolerancia előmozdítása és támogatása érdekében tevékenykedik. Arthur Schneier ezért a tevékenységéért 2010. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

A rabbit 90. születésnapja alkalmából korábban köszöntötte az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump; Ferenc pápa; Bill Clinton volt amerikai elnök; Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter; Angela Merkel német kancellár; az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu; Izrael elnöke, Reuven Rivlin; Sebastian Kurz osztrák kancellár; a konstantinápolyi ortodox egyházi vezető, Bertalan ökumenikus pátriárka; Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, Kirill ortodox püspök; VI. Mohammed, Marokkó királya.

Orbán Viktor miniszterelnök személyes üdvözletét és jókívánságát Bogyay Katalin tolmácsolta a rabbinak.

„Rendkívül megtisztelő volt számomra, hogy egy ilyen elismert, az emberiség érdekében kimagasló munkát és eredményt elért köztiszteletben álló személyiség születésnapján szervezett díszebéden jelen lehettem és hegedűjátékommal köszönthettem a rabbit. Pályafutásom során mindig szót emeltem az antiszemitizmus, a rasszizmus ellen és minden évben részt veszek az Élet menete rendezvényeken, és ökumenikus karitatív missziómmal is hidat próbálok építeni emberek, vallási felekezetek, társadalmi csoportok és országok között” – idézi a közlemény Mága Zoltánt.

A hegedűművész Magyarország ajándékaként a rabbinak egy nevével díszített hegedűt adott át, hasonló hangszert, amelyet XVI. Benedek és Ferenc pápa is kapott tőle.

„Nagyon szerettem volna, ha áprilisban, a második alkalommal is teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatom záróeseményét New Yorkban, a Park East zsinagógában tarthattam volna meg, de a koronavírus-járvány miatt ezt az eseményt, ahogyan az áprilisban és májusban tervezett 40 állomásos amerikai turnét és a Dél-Koreában tervezett fellépéseimet is bizonytalan időre el kell halasztanom” — fogalmazott Mága Zoltán.