Teherán elkezdte szankciózni Trump korábbi tisztviselőit

Irán szankciókat jelentett be helyi idő szerint szombaton több amerikai tisztségviselő, köztük Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter ellen, amiért Teherán szerint támogatták a síita állam ellen harcoló Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Halk) nevű szervezetet.

Az iráni külügyminisztérium által közzétett listán rajta van többek között Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök egyik tanácsadója és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó is.

A Khaleej Times című emírségekbeli hírportál megjegyezte, hogy Pompeo és Bolton a Népi Mudzsahedek több rendezvényén is részt vett korábban, és támogatásáról biztosította vezetőit.

Irán januárban 51, áprilisban pedig 24 amerikai állampolgár ellen vezetett be szankciókat.

A mostani bejelentés egybeesik Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútjával, amely során ellátogatott Izraelbe és Szaúd-Arábiába is. Ennek kapcsán Naszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő azt mondta, „Washington ismét az Irán elleni hangulatkeltés kudarcos politikájával igyekszik feszültséget szítani a térségben”.

Az utóbbi években az Egyesült Államok számos iráni állampolgár – köztük Ali Hamenei ajatollah, az ország vallási és politikai vezetője – és vállalat ellen vezetett be szankciókat.

Miért nem kapott a Trump-Pompeo páros Nobel-békedíjat az Ábrahám-egyezményekért?

A 2020 szeptemberében aláírt Ábrahám-Egyezmény a legfontosabb megállapodás, amely 1948 óta született a Közel-Keleten.