Ajvé: az EP emberi jogi albizottsága náci szimpatizánssal tervezett izraeli utat

Jaak Madison észt törvényhozó „végső megoldást” követelt az Európába irányuló bevándorlás ellen, 2015-ben pedig a nácikkal szimpatizáló blogbejegyzést írt.

Az Európai Parlament egyik bizottsága lemondta tervezett látogatását Izraelbe és a Palesztin Hatóságba, miután izraeli tisztviselők nem voltak hajlandóak találkozni a csoporttal, amíg egy náci szimpatizáns a tagja, és elutasították, hogy meglátogassák Marwan Barghouti börtönben ülő terroristát.

Az izraeli külügyminisztérium értesítette az Európai Parlament emberi jogi albizottságát, hogy nem találkozik a csoporttal, mert annak tagja Jaak Madison észt törvényhozó.

„Világossá tettük a bizottság vezetőinek, hogy nem járulunk hozzá hivatalos találkozókhoz olyan parlamenti képviselőkkel, akik a náci világnézet által inspirált véleményeket fogalmaznak meg”

– közölte a külügyminisztérium pénteken.

Végül a bizottság elnöke úgy döntött, hogy lemondja az izraeli látogatást.

Madison „végső megoldást” sürgetett az Európába irányuló bevándorlás ellen. 2015-ben írt egy nácikkal szimpatizáló blogbejegyzést, amelyben azt írta, hogy

„igaz, hogy voltak koncentrációs táborok, kényszermunkatáborok, gázkamrákkal tarkított játékok… de ugyanakkor az ilyen szigorú rend az akkori Németországot egy alapos „sz*rfészekből” emelte ki”

– írta Madison.

Az észt politikus a fasizmust „olyan ideológiának nevezte, amely elég sok pozitív és szükséges elemet tartalmaz egy nemzetállam megőrzése érdekében”.

Metsola: Európa mindig is támogatni fogja Izrael létjogosultságát

A Knesszetben mondott beszédet az Európai Parlament elnöke.

A küldöttség jövő heti programjában szerepelt egy találkozó Barghoutival, a Tanzim terrorista csoport egyik vezetőjével, aki a Hadarim börtönben életfogytiglani büntetését tölti a második intifáda idején elkövetett halálos terrortámadások kiterveléséért. Az izraeli hatóságok előzetesen megtagadták a vele való találkozót.

Az emberi jogi albizottság, amelyet Maria Arena belga szocialista EP-képviselő vezet, találkozni tervezett Kaddura Fares-szel, a terroristák sokaságát képviselő Palesztin Foglyok Klubjának elnökével is, valamint hat olyan palesztin civil szervezet képviselőivel, amelyeket Izrael tavaly terrorista szervezetként jelölt meg a Palesztina Felszabadításáért Népi Fronthoz fűződő kiterjedt kapcsolataik miatt. Bár az EU a PFLP-t terrorista csoportnak tekinti, kilenc tagállam ezen a héten nyilatkozatot adott ki, amelyben elutasították, hogy Izrael NGO-kat terrorcsoportnak jelölt meg.

Karol Karszki, az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti képviselője üdvözölte a döntést, tekintettel a Barghoutival és Faresszel tervezett találkozókra.

„Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament képviselői terroristákkal és támogatóikkal találkozzanak”

– mondta Karszki.

„A terrorizmust és annak támogatását soha nem lehet legitimálni vagy elfogadni”.

Karszki szerint „különösen aggasztó lett volna”, ha egy, az emberi jogok védelmére hivatott bizottság „gyilkosokkal és terroristákkal vagy azok képviselőivel találkozott volna, és ennek eredményeként legitimálta volna őket tárgyalópartnerként”.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”