Metsola: Európa mindig is támogatni fogja Izrael létjogosultságát

A Knesszetben mondott beszédet az Európai Parlament elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn a Knesszetben felszólalva kijelentette, hogy az antiszemitizmus ellentétes az európai értékekkel, ígéretet tett a zsidógyűlölet elleni küzdelemre, és támogatását fejezte ki Izrael és az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása iránt.

„Fájdalommal kell kimondanom, hogy napjainkban az antiszemitizmus növekedését tapasztaljuk. Tudjuk, hogy ez figyelmeztető jel az emberiség számára. Ez mindannyiunk számára fontos”

– mondta Metsola az izraeli törvényhozóknak.

„Nem leszek kétértelmű: antiszemitának lenni annyi, mint Európa-ellenesnek lenni”

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ez volt az első látogatása Izraelben, de kijelentette, hogy „nem ez lesz az utolsó”, hangsúlyozva, hogy szeretné elmélyíteni az Izrael és az EU közötti kapcsolatokat a kultúra, a tudomány, a kereskedelem, az oktatás, a művészet, a kutatás és a technológia területén.

„Népünk kötelékei mélyek” – mondta Metsola, hozzátéve, hogy Izraelt és Európát „a szenvedés és a megváltás kötötte össze… ami egy olyan kötelék, amely kiállta és ki fogja állni az idők próbáját”.

Metsola a beszédében később aztán a kétállami megoldás mellett szólalt fel.

„Hadd legyek egyértelmű: Európa mindig támogatni fogja Izrael létjogosultságát”

– mondta tapsvihar közepette.

Körbekalauzolták az Európai Parlament képviselőit az izraeliek a Hezbollah terroralagútjaiban

„Látják a német gyártmányú ásógépet, amelyet az alagútban hagytak. Megértik, hogy ez 5 millió euróba került nekik.”

„Támogatjuk a kétállami megoldást – a biztonságos Izrael Államot és egy független, demokratikus, összefüggő, életképes palesztin államot, amely békében és biztonságban él egymás mellett”

– mondta, taps és már gúnyolódás közepette.

Beszédét ezen a ponton többek között Ahmad Tibi, az arab többségű Közös lista Knesszet-tagja és Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali vallási cionista törvényhozó kiabálás és fújolás szakította meg.

Metsola felkészültnek tűnt ezekre a reakciókra, és azt mondta:

„Tudom, hogy a folyamat többször is rosszul indult. Tudom, hogy nem mindenki a békét tekinti célnak. És tudom, milyen nehéz lehet elmondani egy anyának, akinek a gyermekét megölték, hogy a béke a válasz. És túl sok ilyen anya van”.

Rámutatott az Ábrahám-megállapodásokra, az Izrael és az arab államok közötti normalizációs megállapodásokra, mint bizonyítékra, hogy „a béke lehetséges”.

„Az Ábrahám-megállapodások nemrég még elképzelhetetlennek tűntek, de bebizonyították, hogy a történelmet nem kell mindig megismételni. Hogy a körforgás valóban megszakítható”

– mondta.

Újra felütötte fejét a kétállami megoldás ötlete

Bár legutóbb Trump és Netanjahu idején úgy tűnt, végleg eltűnhet, most ismét asztalra kerülhet a kétállami megoldás ötlete – véli Caroline Glick.

Úgy tűnik, Metsola megjegyzései nem elégítették ki az arab képviselő Tibit, aki később is ostorozta őt.

„Nagyon sokatmondó, ugyanakkor szégyenletes, hogy [Metsola] úgy szólal fel az izraeli parlamentben, hogy még csak meg sem említi a megszállást, mintha [Abu Akleh] esetében semmi sem történt volna. A mai beszéd zöld utat adott a további bűncselekményeknek és jogsértéseknek”

– mondta Tibi.

Hétfőn korábban, beszédét megelőzően a Knesszetbe érkezve Metsola találkozott Mickey Levyvel, a Knesszet elnökével, aki arra kérte őt, hogy „a Palesztin Hatóságnak szánt adományokat a [zsidók elleni] uszítás beszüntetéséhez kösse” (az Európai Unió évente mintegy 214 millió euró támogatást nyújt a Palesztin Hatóságnak).

Izrael régóta bírálja a palesztin oktatási rendszert az általa uszítónak tartott tananyag miatt.

Levy hangsúlyozta Metsolának a palesztin uszítás komolyságát, különösen a közelmúltbeli terrorhullámmal összefüggésben, amely március közepe óta 19 ember halálát okozta.

„Körülbelül két hónapja Izrael egy olyan terrorhullám közepén van, amelyet a zsidók és Izrael elleni súlyos uszítás táplál”

– mondta Levy Metsolának.

„Sajnos ez kapcsolódik az intézményesített és állandó uszításhoz, amelynek tanúi vagyunk a Palesztin Hatóság tankönyvei esetében is, amelyeket az Európai Unió is finanszíroz”

– tette hozzá.

Metsola izraeli útja az első hivatalos látogatása az Európai Unión kívül.

Az Európai Parlament nem finanszírozná tovább a rasszizmust

Azt javasolják, hogy a gyűlöletbeszédet és idegenellenességet az illetékes hatóságok szerint bizonyítottan terjesztő médiaorgánumok ne juthassanak uniós és állami finanszírozáshoz.