Irán tagadja, hogy harcidrónokat szállítana Oroszországnak

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy értesüléseik szerint Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők. Hozzátette, hogy Irán már július közepétől megkezdheti az orosz erők kiképzését ezeknek a drónoknak a használatára.

Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter pénteken arról biztosította Ukrajnát, hogy a teheráni vezetés nem fog drónokat szállítani Oroszországnak.

„Az erre vonatkozó amerikai állítások alaptalanok voltak, és inkább minősíthetők Joe Biden amerikai elnök Izraelben tett útja előtti propagandafogásnak”

– mondta Amirabdollahián ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával folytatott beszélgetésében.

Az iráni diplomácia vezetője, akit az IRNA helyi hírügynökség idézett, mindemellett hangsúlyozta, hogy Teherán mindig is diplomáciai megoldást sürgetett az ukrajnai válság rendezésére.

Órákkal később azonban Washington műholdfelvételeket is közzétett állítása igazolására – írta meg az Euronews.

Eszerint egy orosz küldöttség az elmúlt hónapban legalább kétszer, június 8-án és július 15-én ellátogatott egy közép-iráni repülőtérre, hogy megvizsgálja a fegyverként használható drónokat.

„Irán júniusban kezdte meg a Sahed-191 és Sahed-129 drónok, azaz pilóta nélküli légi járművek (UAV) bemutatóját Oroszországnak a Teherántól délre fekvő Kasan repülőtéren”

– mondták amerikai tisztviselők a CNN-nek.

Mindkét dróntípus képes precíziós irányítású rakéták hordozására.

„Információink szerint az iráni kormány arra készül, hogy több száz UAV-t, köztük fegyverkezésre alkalmas drónt adjon át Oroszországnak”

– erősítette meg Sullivan a CNN-nek adott nyilatkozatában.

Putyin a jövő héten Teheránba látogat

Ebrahim Raiszi iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik.