Zsidókat kínoztak a börtönben, a Netflix és az Airbnb szállodát csinált belőle

Súlyos kritikák érték az elmúlt napokban a Netflixet és a Stranger Things készítőit, amiért profitszerzés céljából a sorozat bagatelizálja a holokausztot a történetben – adta hírül a mafab.hu.

A magyar filmes portál szerint eddig több, mint 50 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben kártérítést követelnek a Stranger Things negyedik évada miatt. A sorozatban látható börtön létesítmény közelében több százezer embert gyilkoltak meg a nácik, ez azonban csupán a jéghegy csúcsa.

A petíciót létrehozó zsidók és romák a bigottság ellen szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy a Stranger Things 4. évadának egyes részeit a litvániai Lukiškės börtönben forgatták.

Ezt a második világháború alatt a nácik zsidó, roma és politikai foglyok bezárására és kínzására használták.

Csak néhány kilométerre volt az úgynevezett Ponary-mészárlás, az 1941 és 1944 közötti tömeggyilkosságok sorozata, amely több mint százezer ember életét követelte.

A cikk szerint a Netflix, az Airbnb és a közeli Vilnius város turisztikai ügynöksége azt tervezte, hogy a börtönt Stranger Things-témájú szállodává alakítják át. Az itt tartózkodás 107 euróba került volna éjszakánként.

Hírhedt litvániai börtönben forgott a Stranger Things 4. évada

A vilniusi Lukiškės börtönben korábban több ezer zsidót végeztek ki, de itt raboskodott anno Menachem Begin is.

A megnyitót június 4-re tervezték. Hetekkel később, június 23-án azonban a börtön közölte a Primetimerrel, hogy a szállás már nem foglalható, és eddig egyetlen vendéget sem fogadtak.

A látogatók egyébként Tizenegyhez hasonló tetoválást is kaphattak volna, amelyet végül sokan egyszerűen ízléstelennek találtak,

hiszen köztudottan a koncentrációs táborok foglyait is hasonlóan jelölték meg.

Ráadásul Stranger Things hivatalos instáján sztorikban buzdította a rajongókat arra, hogy éljenek a lehetőséggel.

Az eredeti teljes cikk itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„A nagyapám 8000 zsidó meggyilkolásában vett részt”

Silvia Foti mindig azt hitte litván nagyapjáról, hogy háborús hős volt, azonban mikor beleásta magát a múltba sötét titkokra lelt.