Hírhedt litvániai börtönben forgott a Stranger Things 4. évada

A Netflix „Stranger Things” című sci-fi sorozata negyedik évadának egy részét a vilniusi Lukiškės börtönben forgatták – derül ki a litván főváros turisztikai hivatala által terjesztett promóciós anyagokból. A börtönt egy évszázadon át használták, mielőtt 2019-ben bezárták volna; most kulturális központtá alakították át, ahol a vendégek éjszakánként 107 euróért (114 dollár) megszállhatnak egy „Stranger Things” tematikájú cellában — számol be a Jewish Telegraphic Agency.

Lukiškės százéves működése alatt politikai foglyok bebörtönzésének, kínzásának és kivégzésének helyszíne volt. 1941-ben a Ponary-i mészárlás során elsőként 348 zsidót és más, Lukiškėsben bebörtönzött személyt gyilkoltak meg. A következő hónapokban közel 100 000 embert, főként zsidókat, gyilkoltak meg a Vilnius, korábbi nevén Vilna, közelében lévő Ponaryban.

Lukiškės volt az a hely is, ahol Menachem Begint, Izrael Állam későbbi miniszterelnökét 1940-ben és 1941-ben nyolc hónapra bebörtönözték a Szovjetunióban folytatott cionista tevékenysége miatt.

Az ott töltött időt „rendkívül hideg és éhínséges körülmények” jellemezték a Menachem Begin Emklkközpont által összeállított idővonal szerint, majd Begint egy szovjet büntetőtelepre deportálták. Ez végül megmentette az életét, mivel kiszabadult, amikor a nácik megszállták a Szovjetuniót, és végül eljutott a későbbi Izraelbe, ahol 1977-ben annak hatodik miniszterelnöke lett. Családja nagy részét meggyilkolták.

Egy másik zsidó aktivista, Jakub Wygodzki a lukiškės-i börtönben halt meg, amikor a nácik 1941-es inváziója után ott raboskodott. Az orvos, cionista és a zsidó segélyszervezetek támogatója 84 éves volt.

Vilna a 19. században és a 20. század elején az európai zsidó kultúra egyik központja volt. A holokauszt idején a nácik és a helyi kollaboránsok a litvániai zsidók több mint 90%-át megölték; a városban jelenleg egyetlen működő zsinagóga található, amely 2019-ben biztonsági okokból ideiglenesen bezárt.

A „Stranger Things” 2016-os debütálása óta a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata.

XII. Piusz nem emelt kifogást a zsidók üldöztetésével kapcsolatban

XII. Piusz pápa és a náci birodalom diplomáciai kapcsolatairól szolgál részletekkel egy hamarosan megjelenő könyv.