Lengyelország-szakértő a rezsiárakról: Miért jó a lengyel út?

Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Facebook-oldalán írt az európai energiaválság lengyel és magyar vonatkozásairól.

„Magyarországon az áramfogyasztás az eddigi 36,9 forintos, kilowattóránkénti árról 252,4 forintra emelkedik. Megnéztem a lengyeleket: 0,73 – 0,82 zł za kWh (62,06-69,7 ft/Kwh) Májusi adat! Vagyis nincs 70 ft”

– kezdte Mitrovits a bejegyzését.

„Igaz, hogy a ÁFA-kulcsot hét hónapra (januártól júliusig) 23%-ról 5%-ra csökkentették, de ha a 23%-os ÁFÁ-val számolok, akkor sem éri el a 82 forintot!”

– tette hozzá, majd kifejtette, hogy a gáznál szinte ugyanez a helyzet.

„A földgázfogyasztásnál a 110 forintos köbméterár helyett 910 forint lesz a költség [Magyarországon].

A lengyeleknél 2022 januárjától a PGNIG-nél egy köbméter földgáz átlagára 1,835 zł (155 ft) körüli költséget jelent.

Ezzel szemben a Lengyel Gázipari Vállalatnál egy köbméter földgáz átlagára 2,624 zł (223 ft) körüli”

– írta a kutató, aki hozzátette, hogy ebben ugyan nincs benne az átviteli díj és az adó, de a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy köbméter gáz tényleges költsége az egyes fogyasztók számára több mint 3 zł-s (255 ft) áron kapható.

Mitrovits szerint ez egyfelől amiatt van, hogy Lengyelországban az energiapiacon több szolgáltató van, másfelől pedig az elmúlt bő 15 évben egy energiadiverzifikációs programot hajtott végre az ország.

„Mindezt úgy, hogy Lengyelország már lényegében nem függ semmilyen mértékben az orosz energiától!”

– zárta a bejegyzését a kutató.

Az eredeti teljes írás itt olvasható.

Soha nem látott energiaválságra figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség

A világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy a neheze még csak ezután következik — mondta az IEA igazgatója.