Energiaválság: Szélenergiába fektettek, de nem fúj a szél

Betölthetjük egész Amerikát és Európát szélturbinákkal, de a szélnek nem tudjuk megparancsolni, hogy fújjon – írja Robert Bryce amerikai újságíró a Newsweek oldalán.

A cikk azzal kezdi, hogy a fogyasztókat világszerte sújtják a magasra szökő energiaárak. Ausztráliában a villamos energia nagykereskedelmi ára 141 százalékkal ugrott meg 2022 első három hónapjában. Nagy-Britanniában a lakossági fogyasztók mintegy 43 százalékkal fizetnek többet a háztartási energiáért, mint tavaly, és októberben várhatóan további 65 százalékkal ugranak meg az árak.

A szerző felhívja a figyelmet, hogy a nehézségek ellenére a Biden-kormányzat korlátozta az olaj- és gázfúrásokat, miközben folyamatosan a megújuló energiát támogatja. A legutóbbi lépések között szerepel a 2030-ig 30 000 megawatt tengeri szélerőmű telepítésére tett ígéret.

„A tengeri szélenergia – az áramtermelés egyik legdrágább formája – ösztönzése talán tetszeni fog Biden néhány támogatójának, de a legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy a szélenergiába való túl nagy beruházás szörnyű hatással van a hálózat megbízhatóságára, és a fogyasztókra is”

– írja Bryce.

Első példaként Texas esetét mutatja be a szerző. A múlt hónapban az államban a megújuló energiaforrások támogatói arról harsogtak, hogy a megújuló energiaforrások „kisegítik” a texasi villamosenergia-hálózatot. Az utóbbi időben azonban ezek a támogatók elhallgattak. Az elmúlt napokban, amikor a hőmérséklet 38 C fölé emelkedett, és a texasi villamosenergia-felhasználás új rekordokat döntött, az ERCOT, az állam hálózatüzemeltetője arra kérte a lakosokat, hogy kevesebb energiát használjanak.

A cikk leszögezi, hogy Texasnak nincs elég energiája, mivel az áramigény növekedésével egyidejűleg az állam 35 000 megawattnyi szélkapacitásának teljesítménye szinte nullára csökkent.

„Az ERCOT által közzétett adatok szerint július 10-én és július 11-én délután 1 óra körül, amikor az áramkereslet drámaian megnőtt, az összes szélkapacitás teljesítménye csak körülbelül 1000 megawatt volt, ami a potenciális teljesítmény nagyjából 3 százaléka. A szélenergia egyszerűen… eltűnt” – írja a szerző.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy a szélenergia eltűnése visszatérő probléma Texasban. A 2021. februári téli vihar idején, amikor az állam elektromos hálózata az összeomlás szélén állt, az állam szélerőműveinek teljesítménye zuhant. A legsúlyosabb problémák egy elhúzódó „szélszárazság” idején jelentkeztek, amikor az Egyesült Államok hatalmas területén alacsony volt a szélsebesség és az energiatermelés”.

A szerző arra is rámutat, hogy az olyan forró éghajlatú területeken, mint Texas, akkor van a legnagyobb energiaszükséglet, amikor a legkevesebb a szél.

„A szélenergia vesztes üzlet – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a népességnövekedés és a virágzó ipari ágazat miatt Texasban a villamosenergia-igény gyorsabban nő, mint bármely más államban. Az ERCOT-hálózat mégsem bővíti a kereslet kielégítéséhez szükséges, rendelkezésre álló termelőkapacitást. Ehelyett elárasztották az erősen támogatott szél- és napenergiával. Ezáltal az állam hálózata sokkal inkább az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra támaszkodik” – írja az újságíró.

Németország útban a hadikommunizmus felé

A klímasemleges paradicsom mint utópia csak eszköz az igazi cél elérésére, ami a gazdaság, a társadalom, az egyén teljes ellenőrzése. Krisztina Koenen jelenti Németországból.

A szerző megjegyzi, hogy Európában hasonló probléma van jelen: a szélenergia teljesítményének drámai ingadozásai a német elektromos hálózatban is pusztítást végeznek. A cikk idézi, hogy tavaly decemberben a Reuters arról számolt be, hogy Európa legnagyobb szélenergia-termelői hasonló problémákkal küzdenek – különösen Németországban. Ezen a héten pedig a Bloomberg arról számolt be, hogy

a német villamosenergia-árak több mint kétszeresére emelkedtek a szélcsend és az Oroszországból érkező földgázáramlás csökkenése miatt.

„Európa legnagyobb villamosenergia-piacán a szélerőművek teljesítménye éjfélkor elérte a csúcsot, és kedden körülbelül 2000 megawattra fog csökkenni” – idézi a Bloomberget a cikk.

„A szél hiánya azt jelenti, hogy Németországnak és más európai országoknak több földgázt kell majd elégetniük. Ez még több fájdalmat fog okozni a fogyasztóknak.

Könnyen belátható, hogy a Németországot és egész Európát elborító energiaválság a rossz energiapolitika eredménye. Az elmúlt két évtizedben Európa túl sok pénzt költött megújuló energiaforrásokra, és túl keveset szénhidrogénekre vagy a meglévő szén- és atomerőművek megőrzésére”

– jelenti ki az újságíró.

„A csattanó nyilvánvaló: egész Texast és Németországot lefedhetnénk szélturbinákkal, de a szelet nem tudjuk fújni. Az említett két helyen azért van áramhiány, mert elektromos hálózataikat túlságosan az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra bízták. Ha az éghajlatváltozás azt jelenti, hogy szélsőségesebb időjárással kell szembenéznünk – melegebb nyarakkal, hidegebb telekkel vagy mindkettővel -, akkor tiszta ostobaság az elektromos hálózatunkat az időjárástól függővé tenni. És mégis, pontosan ez történik” – zárja a cikk.

Hazudós Robert

„A német energiaválság új fokozatba kapcsolt, összeomlani látszik a zöld hazugságok kártyavára” – írja véleménycikkében Krisztina Koenen.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.