Teherán már megint fenyegetőzik

Kemény válasszal fenyegette meg Ebrahím Raíszi iráni elnök csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokat és közel-keleti szövetségeseit arra az esetre, ha megpróbálják destabilizálni a térséget.

„A hatalmas iráni nemzet nem fogad el semmiféle bizonytalanságot, vagy válságot a régióban, Washingtonnak és szövetségeseinek pedig tudniuk kell, bármilyen hibájukra kemény és sajnálatos válaszra számíthatnak az iszlám köztársaságtól”

– figyelmeztetett Raíszi a nyugat-iráni Kermánsáh tartományban tartott beszédében.

Joe Biden amerikai elnök és Jaír Lapid izraeli miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben egyeztetettek. A találkozót követően az izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael és az Egyesült Államok nem tűri, hogy a síita állam atomfegyverre tegyen szert. Közölte: meg fogják akadályozni az iráni nukleáris törekvéseket.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál tájékoztatása szerint Lapid hangsúlyozta Bidennek, hogy Iránt csak „komolyan vehető katonai fenyegetés” tántorítaná el a nukleáris fejlesztésektől.

Biden az izraeli Tizenkettes tévécsatornának szerdán, nem sokkal indulása előtt adott interjújában azt mondta, kész „a végső megoldásra is” Iránnal szemben, ha a síita állam nem hagy fel nukleáris programjával.

„Kizárt, hogy béke legyen a Közel-Keleten, ha Iránban atomfegyverek vannak”

Henry Kissinger szerint „Izrael csak egy csapást engedhet meg magának”.