„Ez Biden utolsó lehetősége, hogy megállítsa Iránt az atombomba megszerzésében”

Az izraeli-szaúdi kapcsolatok helyreállításáról szóló beszédek nagyon szépek, de az iráni nukleáris fenyegetés sokkal fontosabb – állítja Izrael korábbi energiaügyi minisztere.

Joe Biden amerikai elnöknek a térségben tett e heti látogatását arra kellene felhasználnia, hogy tudassa Iránnal, hogy az Egyesült Államok hiteles katonai fenyegetést jelent, ha folytatja nukleáris programjának előmozdítását – mondta a Likud Kneszet-képviselője, Juval Steinitz vasárnap.

Juval aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Teherán az elmúlt évben minden korábbinál lényegesen messzebbre vitte nukleáris programját. Szerinte ez azért van, mert a perzsa állam már nem érzi magát fenyegetve az Egyesült Államok részéről.

„Az egész látogatás csak akkor éri meg, ha elér egy eredményt: katonai fenyegetést hoz az Egyesült Államok részéről Iránra” – olvashatóak Steinitz szavai a The Jerusalem Post oldalán.

„Ez hiányzott nekünk az elmúlt évben, és ez az, ami lehetővé tette Irán számára, hogy először fusson versenyt a bomba felé.”

Steinitz szintén aggodalmának adott hangot Biden véleményével kapcsolatban, amiről a demokrata elnök a szombati Washington Postban írt: „A kormányom továbbra is fokozni fogja a diplomáciai és gazdasági nyomást mindaddig, amíg Irán készen nem áll arra, hogy visszatérjen megfelelni a 2015-ös nukleáris megállapodásnak”.

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.

„Diplomáciai és gazdasági nyomást” említ, de katonai nyomást nem

– mutatott rá a filozófia professzor.

Mindeközben az izraeli lap emlékeztet: mielőtt Irán 2013-ban tárgyalásokat kezdett a világhatalmakkal, 20 százalékos tisztaságúra dúsította az uránt; majd, míg a megállapodás 2015-2018 között érvényben volt, nem lépte át a Közös Átfogó Cselekvési Tervben (JCPOA) előírt 3,5 százalékos dúsítási határt.

Miután az Egyesült Államok kilépett a megállapodásból, 2018-ban Teherán megsértette a JCPOA-t, és visszatért a 20 százalékos dúsításhoz. Tavaly pedig bejelentette, hogy 60 százalékosra dúsítja az uránt. A szakértők szerint ezzel az atomfegyverrel nem rendelkező államok közül Irán jutott a legközelebb a 90 százalékos tisztaságú dúsítást igénylő bombához.

Irán akár hat hónapon belül atombombát kaphat

– mondta Steinitz, figyelmeztetve, hogy „ez az utolsó hívás Biden elnökhöz”.

„Kizárt, hogy béke legyen a Közel-Keleten, ha Iránban atomfegyverek vannak”

Henry Kissinger szerint „Izrael csak egy csapást engedhet meg magának”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.