Brokkolival és a káposztával küzdenék le az antibiotikum-rezisztenciát

Egy keresztesvirágú zöldségekből, például brokkoliból származó fitokémiai anyag lebontja azt a biofilmet, amely lehetővé teszi, hogy a baktériumok ellenálljanak az antibiotikumoknak – derül ki az izraeli Ben-Gurion Egyetem (BGU) tanulmányából.

Az antibiotikumoknak ellenálló bakteriális kórokozók egyre nagyobb gondot okoznak a betegségek megelőzésében és a sebgyógyulásban, különösen a kórházakban. Miközben egyre több kórokozó alakít ki biofilmet, amely megvédi őket az antibiotikumokkal való kiirtástól, egyre kevesebb új antibiotikum-fajtát fejlesztenek ki.

Ariel Kushmaro professzor biotechnológiai mérnöki laboratóriumának tagjai a BGU-n egy olyan tanulmányt vezettek, amelyből kiderült, hogy a növényekből származó fitokemikáliák jobb fegyvert jelenthetnek ezek ellen a biofilmek ellen.

A tanulmány, amelynek társszerzői a Near East University és a ciprusi Girne American University kutatói voltak, a Pharmaceutics című folyóiratban jelent meg.

A tudósok megállapították, hogy a 3,3′-diindolilmetán (DIM) nevű fitokémiai anyag az esetek 65, illetve 70%-ában sikeresen lebontotta a kórokozókat, köztük az Acinetobacter baumannii-t és a Pseudomonas aeruginosa-t védő biofilmeket. Antibiotikumokkal kombinálva ez az arány 94%-ra ugrott.

Amikor a csapat a DIM-et egy fertőzött sebbe juttatta, az jelentősen felgyorsította a gyógyulási folyamatot.

„Eredményeink ígéretesnek mutatkoznak az ismert antibiotikum-osztályok mellett más kutatási irányok számára is”

– mondta Kushmaro.

A LifeMatters izraeli startup cég foglalkozik a technológia további fejlesztésével és forgalmazásával.

Személyre szabja az antibiotikumokat egy új izraeli találmány

A szakemberek által kidolgozott módszer célja, hogy csökkentse a baktériumok „szemtelen” ellenállását.