Amerikai cionisták tiltakoznak Biden izraeli Becsületrendje ellen

„Nincs értelme” jutalmazni az amerikai elnököt, amikor az „aláássa Izrael szuverenitását és biztonságát” – mondja az Amerikai Cionista Szervezet.

Egy nagy amerikai zsidó szervezet hétfőn tiltakozott az ellen, hogy Izrael átadja Joe Biden amerikai elnöknek az elnöki kitüntetést szerdai látogatása során, mondván, hogy nem érdemli meg azt.

A kitüntetés adományozásának indoklásában az áll, hogy megköszönjék Biden „Izrael igaz barátjának”, „Izrael biztonsága iránti évtizedes elkötelezettségét”, az amerikai-izraeli szövetség elmélyítését, valamint „az Izrael-ellenes és antiszemita gyűlölet elleni küzdelmét világszerte”.

„Ennek a kitüntetésnek semmi értelme”

– mondta Morton A. Klein, az Amerikai Cionista Szervezet (ZOA) országos elnöke egy nyilatkozatban.

„Izrael igazi barátja” és az antiszemitizmus elleni harcos nem folytatná azt a számos, Izrael szuverenitását és biztonságát aláásó politikát, amelyet Biden elnök és kormánya folytat, beleértve az amerikai adóforintok százmillióinak anyagi támogatását és felbujtását a zsidók elleni palesztinai arab terrorhoz.”

Szombaton a The Washington Post című napilap közölt egy véleménycikket az elnöktől, amelyben

azzal büszkélkedett, hogy kormánya „visszaállította a Palesztin Hatóságnak (PA) nyújtott közel 500 millió dolláros támogatást”.

A ZOA azzal vádolta, hogy ez egyszerűen arra buzdítja a Palesztin Hatóságot, hogy folytassa az Izraelben bebörtönzött terroristák fizetését. A támadásaik során megölt terroristák családjainak is élethosszig tartó nyugdíjat fizetnek.

Az Egyesült Államok 2018-ban elfogadta a Taylor Force Actet, hogy leállítsa a Palesztin Hatóságnak nyújtott amerikai gazdasági támogatást mindaddig, amíg az nem hagy fel ezeknek a járandóságoknak a kifizetésével. Biden tehát „durván megsérti és/vagy kijátssza” ezt az amerikai törvényt

– áll a ZOA közleményében.

Váratlan radikalizmus és hamis ígéretek – a Biden-elnökség eddigi mérlege

Számbavettük a Biden-elnökség problémás területeit. Van bőven. Zsiros Egon elemzése.

A szervezet azt is elítélte, hogy a kormányzat visszaállította az UNRWA finanszírozását, amelyet az 1948-as izraeli függetlenségi háború palesztin menekültjeinek megsegítésére hoztak létre, de minden más menekültcsoporttól eltérően az ő leszármazottaikat is támogatja.

Izrael-párti szervezetek dokumentálták az UNRWA iskoláiban tanított kirívó antiszemitizmust, és mintegy száz olyan tanárt azonosítottak, akik támogatják a terrorizmust.

Donald Trump korábbi elnök elzárta a pénzcsatornát, de tavaly a Fehér Ház közel 314 millió dollárt, a korábbi éves bőkezűség 87%-át biztosította az ENSZ-szervezetnek.

A ZOA azt is szemére vetette Bidennek, hogy

egész politikai pályafutása során ellenezte a zsidók jogát, hogy „a törvényes zsidó hazákban, Jeruzsálemben, Júdeában és Szamáriában” éljenek és építkezzenek, „miközben semmit sem mondott a tömeges illegális arab építkezésekről”.

Kritizálta azt is, hogy támogatja az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, és hogy számos kemény Izrael-kritikust nevezett ki a kormánya vezető tisztségeibe.

„Ha Biden megkapja ezt a jelentős kitüntetést, az csak arra fogja bátorítani, hogy folytassa Izraellel szembeni ellenséges politikáját, mert azt az üzenetet fogja közvetíteni, hogy Izraelnek megfelel Biden helytelen politikája”

– mondta Klein.

Isaac Herzog elnök szerdán adja át Bidennek a rangos díjat a jeruzsálemi elnöki rezidencián.

Dőlni fog a pénz a palesztinoknak

Az Egyesült Államok a palesztinoknak szánt segély újraindítását tervezi. Az ENSZ örül.