Dőlni fog a pénz a palesztinoknak

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy újraindítja a palesztinoknak szánt gazdasági, fejlesztési és humanitárius segély folyósítását – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán.

Közleményében Blinken tájékoztatott, hogy Washington

150 millió dollár (csaknem 45,5 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt biztosít az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatalának (UNRWA), 75 millió dollárt (22,7 milliárd forintot) gazdasági és fejlesztési támogatásként bocsát a ciszjordániai és gázai palesztinok rendelkezésére, illetve 10 millió dollárral (3 milliárd forinttal) támogatja a békét előmozdító programokat az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség keretein belül.

Ahmed Abu Huli, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja elmondta, hogy virtuális találkozón fogja megköszönni az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársának a „nagyon fontos támogatást”.

Az ENSZ szintén kedvezően fogadta a bejelentést, megjegyezve, bíznak abban, hogy más országok is követni fogják az amerikai példát.

Philippe Lazzarini, az UNRWA biztosa örömét fejezte ki a segélyezés újraindítása miatt, ugyanakkor hozzátette: az is fontos, hogy az Egyesült Államok politikai téren is visszatérjen a stratégiai partnerek sorába.

Lior Haiat izraeli külügyi szóvivő kiemelte: országa álláspontja szerint az UNRWA jelenlegi formájában inkább fenntartja a palesztin-izraeli konfliktust, nem pedig előmozdítja annak megoldását. Emiatt lényegi változtatásokra van szükség a szervezetben – tette hozzá.

Washington lépésének célja, hogy javítson a Donald Trump előző amerikai elnök kormányzása alatt megromlott palesztin-amerikai viszonyon. Trump csaknem az összes, palesztinoknak szánt segélyt befagyasztotta 2018-ban, elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, valamint átköltöztette oda a tel-avivi amerikai nagykövetséget. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet képzelik el leendő államuk központjának, miközben Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

Joe Biden amerikai elnök kormányzata korábban ígéretet tett a segélyek újraindítására, illetve jelezte, mindent megtesz a washingtoni palesztin diplomáciai képviselet újranyitása érdekében. Biden emellett hangsúlyozta: kormányzata a kétállami megoldást részesíti előnyben a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítések során. Határozottabb lépésekre szakértők szerint eddig azért nem került sor, mert Izraelben márciusban választást tartottak, s a palesztin területeken is választásra kerül sor a következő hónapokban.

Biden csak átutalt csendben 75 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak

A 75 millió dollárt gazdasági támogatás címén adják, amelyet részben a „bizalom és jóakarat” visszaszerzésére kell felhasználni a Trump-elnökség idején tett vágások után.