A Makkabi hídomlás áldozataira emlékeztek Tel Avivban

Alister Henskens tudományos, innovációs és technológiai miniszter hétfőn Paul Griffiths, Ausztrália izraeli nagykövetéhez csatlakozva koszorút helyezett el az 1997-es Makkabi hídösszeomlás katasztrófájában elhunyt négy ausztrál sportoló emlékére.

A héten kezdődő 21. Makkabija Játékok előtt Henskens is azok között az ausztrálok között volt, akik egyperces csenddel emlékeztek a 25 évvel ezelőtti hídkatasztrófa áldozataira a Ramat Ganban tartott megemlékezésen.

„Mély érzelmekkel teli szertartás volt ez, különösen azért, mert ott voltak a 25 évvel ezelőtti tragédia túlélői, az áldozatok családtagjai és barátai, valamint több száz ausztrál, akik Izraelbe utaztak, hogy részt vegyenek ezeken a játékokon”

– mondta Henskens.

„Négy ausztrál meghalt és több mint 60-an megsérültek abban a katasztrófában. Gondolataink az ilyen szörnyű körülmények között elhunytak családjával és barátaival vannak. Ausztrália nagy barátja Izraelnek, és ezekben az időkben szolidárisak vagyunk Izraellel és az ausztrál zsidó közösséggel.”

A sydneyi Yetty Bennett, Warren Zines, Greg Small és a melbourne-i Elizabeth Sawicki életét vesztette azon a végzetes napon.

Henskenshez az NSW Jewish Board of Deputies vezérigazgatója, Darren Bark is csatlakozott az ünnepségen.

A Makkabi híd összeomlása egy, az izraeli Tel-Avivban, a Jarkon folyó felett átívelő gyalogos híd katasztrofális meghibásodása volt 1997. július 14-én. Az ideiglenes fém- és faszerkezet összeomlása négy halálos áldozatot követelt, és több mint 60 ausztrál sportoló és más csapatok küldöttei sérültek meg, akik Izraelbe látogattak, hogy részt vegyenek a Makkabija Játékokon. Egy sportoló az összeomlásban vesztette életét, hárman pedig később a szennyezett folyóvízben szerzett fertőzések következtében. Az ezt követő vizsgálat megállapította, hogy a híd építése során gondatlanul spóroltak, nem szerezték be a kötelező engedélyeket, és a híd építése nem felelt meg a kormányzati előírásoknak.

ISRAEL: BRIDGE LEADING TO STADIUM COLLAPSES UPDATE

(14 Jul 1997) English/NatA bridge leading to a stadium in Israel collapsed into the Yarkon River on Monday, as about 100 visiting Australian Jewish athletes…

Wikipédia

Megköszönte Barknak, hogy meghívta őt a megemlékezésre, hogy az NSW kormánya lerója kegyeletét az elhunytak előtt.

„Nehéz elhinni, hogy 25 év telt el a Tel-Avivban, a Jarkon folyónál történt szörnyű tragédia óta”

– mondta Bark.

„Az eltelt évek ellenére az ausztrál zsidó közösség továbbra is emlékezni fog az áldozatokra, és tisztelegni fog előttük, valamint biztosítja, hogy a mai fiatal sportolók is tudjanak az ezeken a játékokon történt tragédiáról.

Alister Henskens jelenleg Izraelben tartózkodik, hogy az izraeli kormánnyal, iparral és befektetőkkel, valamint az Ausztrália-Izrael Kereskedelmi Kamara által szervezett nyugat-sydney-i kereskedelmi misszióval tárgyaljon.

Jövő héten kezdődik a 21. Makkabia

Nézegessen képeket a régi zsidó olimpiáról.