Francia miniszter: A teljes orosz gázszállítás leállítása a „legvalószínűbb”

Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter vasárnap arra figyelmeztetett, hogy nagy az esélye annak, hogy Moszkva teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállításokat.

„Készüljünk fel az orosz gáz teljes leállítására; ma ez a legvalószínűbb lehetőség” – mondta Le Maire a Rencontres Economiques című, gazdasággal foglalkozó rendezvényen a déli Aix-en-Provence városában – számolt be a POLITICO.

A miniszter elmondta, hogy a francia kormány azon dolgozik, hogy meghatározza azokat a vállalatokat, amelyeknek kiemelt védelmet kell kapniuk az ellátás megszakadása esetén.

„Teherelosztási terveket is kell készíteni, ezen dolgozunk” – mondta később újságíróknak. „Ez azt jelenti, hogy nagyon konkrétan meg kell vizsgálni minden egyes vállalatot, minden egyes foglalkoztatási területet; melyek azok a vállalatok, amelyeknek csökkenteniük kell az energiafogyasztásukat, és melyek azok, amelyeknek nem lehet”.”

Le Maire példaként említette a Saint-Gobain-t, az egyik legnagyobb építőanyag-gyártót, mint olyan vállalatot, amely még vészhelyzet esetén sem nélkülözheti a gázellátást. Utalt a termelőberendezések esetleges károsodására és a környezeti következmények kockázatára.

„Előre kell látnunk, és már most csatarendbe kell állnunk” – mondta.

A francia kormány egy sor intézkedést javasolt a gázellátás esetleges megszakadásának kezelésére, beleértve azt is, hogy egy szélesebb körű, a „vásárlóerőre” vonatkozó jogalkotási javaslat részeként felhatalmazza magát a gáztüzelésű erőművek lefoglalására. A törvényjavaslatot a jövő héten vitatja meg a francia nemzetgyűlés.

Fotó: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

„A szankciókkal öngólt rúgott az EU”

Egy német agytröszt kutatója szerint félő, hogy Putyinnak akkora a bevétele, hogy talán megengedheti magának, hogy az év későbbi részében gázszankciókat vezessen be az EU ellen.