„A szankciókkal öngólt rúgott az EU”

Európai Unió párti szakértők is úgy vélik, hogy az Oroszország-elleni gyors szankciók hatástalanok voltak, és jobban fájnak Európának, mint az oroszoknak. 

„Nagyon sok önelégült ostobaság kering az EU kohéziójáról Vlagyimir Putyin támadása után” – írja az Euro Intelligence, EU-párti oldal, amely szerint az kontinens vezetői nem gondolták végig a szankciókat.

„Az Oroszországba irányuló pénzmozgásokról kapott adatok azt sugallják, hogy a szankciók hatalmas öngólnak bizonyultak. Sikerült az olajat és a gázt sokkal drágábbá tennünk, de nem sikerült a fogyasztást úgy csökkenteni, hogy ellensúlyozzuk az árhatást.”

A cikk szerint eredmény az, hogy Putyinnak hatalmas váratlan nyereséget biztosított az EU az energiaeladásokból. Az oldal szerint ez rosszabb, mintha nem tett volna semmit az EU vagy ha az első naptól kezdve teljes energiaembargót vezetett volna be.

Oroszország az első négy hónapban minden idők rekordját jelentő folyó fizetési mérlegtöbbletet ért el. Robin Brooks, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet munkatársa kiszámolta, hogy csak az áprilisi szám hétszeres (!) növekedést jelent az elmúlt 20 év átlagához képest. Hogyan lehetséges ez, ha figyelembe vesszük, hogy az orosz olajnak mostanra lényegében már nem kellene a piacon lennie? A hajózási mozgásokra vonatkozó adatok arra utalnak, hogy Brooks szerint a görög tankerek teszik ezt lehetővé.

Janis Kluge, a németországi SWP agytröszt munkatársa egy másik szempontot is felvet: Putyin most annyi pénzt kap, hogy talán megengedheti magának, hogy az év későbbi részében gázszankciókat vezessen be az Európai Unió ellen.

Hasonló gondolatokat fogalmaz meg Ronald Pol, az Effective AML pénzmosás elleni szervezet munkatársa,  aki szerint az Európai Unió vezetése nagyon jól látja, hogy a „bénító szankciók” nem működtek. Ez szerinte „arra késztette Európát, hogy a rosszul megtervezett politikák esetében a jól ismert stratégiát alkalmazza:

Folytassa a politikát, tegyen úgy, mintha működne, jutalmazza meg az azt kitaláló tisztviselőket, és hárítsa az összes költséget és kárt a polgárokra.”

Az újságíró szerint az EU azzal a logikával vezette be a szankciókat, hogy „csinálj valamit, ez is valami” és nem vette figyelembe a szakértői véleményeket, hogy a hatásról vagy a hatékonyságról.

Két hónappal az Oroszországgal szembeni példátlan szankciók bevezetése után az Európai Bizottság pénteken végre elismerte a „kezdettől fogva nyilvánvaló” felvetést. Az orosz gáz leállítása nagyobb kárt okoz az európai gazdaságoknak, mint az Oroszországra gyakorolt hatás.

„A siker látszata azonban többet számít, mint a valóság. Úgy tehetnek, mintha a „valamit teszünk” azt jelentené, hogy a politika működik, és úgy tehetnek, mintha euróban fizetnének, miközben rubelszámlákat nyitnak az orosz Gazprombanknál, ahogy Putyin elnök követelte.

Így mindenki, aki számít, boldog: Politikusok, tisztviselők, a média és Oroszország. Eközben a rubel 5 éves csúcsra emelkedett az euróval szemben, és Oroszország új rekordmagas folyó fizetési mérleget jelentett be az energiaárak emelkedése közepette” – írja Pol.

„Lábon lőtte magát a Nyugat az orosz szankciókkal”

„Egy jüan alapú világrendnek akár Moszkva, akár Budapest, de akár egy alföldi város is lehet a központja Szingapúr mintájára” – mondta Pozsár Zoltán a Portfolio.hu-nak

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.