„Lábon lőtte magát a Nyugat az orosz szankciókkal”

„Történelmi pillanatokat élünk, ilyenkor bármi megtörténhet. Egy jüan alapú világrendnek akár Moszkva, akár Budapest, de akár egy alföldi város is lehet a központja Szingapúr mintájára” – mondta Pozsár Zoltán, a Credit Suisse vezető globális stratégája a Portfolio.hu-nak. 

Pozsár az interjúban beszélt a szankciók negatív hatásáról, az átalakuló világrendről és az ebben rejlő lehetőségekről.

„Az olajársokk pedig egyenesen az 1973-ashoz hasonlítható, az összes nyersanyag ára emelkedik. És még egyszer: ez nem azért van, mert az oroszok elzárták a csapot, hanem azért, mert a Nyugat saját magát szankcionálja”

– mondta a pénzügyi szakértő.

Pozsár szerint Németország különösen nehéz helyzetben van a zöld energia miatt:

„Ha szélturbinát akarnak, ahhoz acél és beton kell, ha megnövelik a hadi költekezést, ahhoz szintén acél kell. A zöld átmenetnek tehát középtávon is inflációs hatása van, rövid távon a búza, energia, műtrágya szintén mind hozzájárulnak az infláció emelkedéséhez. Ráadásul egyre gyakoribb érv, hogy az árak elszállása miatt szükség lesz közvetlen fiskális transzferekre – és az megint csak inflációs hatású.

Azt, hogy ebből a helyzetből Európában hogy nem lesz sokkal magasabb infláció, magasabb hozamok és sokkal gyengébb euró, azt nem tudom elképzelni.”

A szakértő szerint Európa akár akarja akár nem, de szüksége van az orosz energiára, és Magyarországnak hatalmas szerencséje van a gázszerződéssel.

Pozsár elmondta, hogy a szankciók nagyon kontraproduktívak:

„A dollár adta rendkívüli privilégiumokat használhatod fegyverként, de csak egyetlen egyszer! Még egyszer már nem. Afganisztánnal, Iránnal és hasonló kis súlyú gazdaságokkal lehet játszadozni, de fél trillió euró-dollárt konfiszkálni egy teljesen másik szint. Ebből mindenki megtanulta a leckét.

Képzeljük magunkat a kínaiak helyébe: ha van Tajvant érintő geopolitikai ambíciónk a következő 5-10 évben, akkor minek vegyek olyan eszközöket, amelyek 10-20-30 évre lekötnek, és ha lépésre szánom magam, akkor befagyasztják azokat?”

A szakértő szerint kialakulhat egy új kínai vezetésű világrend, amelyben Magyarország, a kelet és nyugat határán akár komoly szerepet is kaphat, ha akarja.

„Történelmi pillanatokat élünk, ilyenkor bármi megtörténhet. Egy jüan alapú világrendnek akár Moszkva, akár Budapest, de akár egy alföldi város is lehet a központja Szingapúr mintájára.”

A teljes interjút itt olvashatja.

Fotó: Christian Lindner német pénzügyminiszter/EPA/MARISCAL

Oroszország választhatott volna más utat – Andrew Roberts a Neokohnnak

A brit történész lapunknak beszélt arról, miért nem tudunk tanulni a történelemből és hogy miért fontos tanulmányozni mivel is fenyegetőzik egy autoriter vezető. Interjú.