Az izraeliek túlnyomó többsége nem bízik Bidenben, ha Iránról van szó

Az izraeliek 75 százaléka a nem bízik a Biden-adminisztrációban az iráni tárgyalásokkal kapcsolatban.

Kevés izraeli bízik abban, hogy a Biden-kormányzat biztosítja, hogy a Teheránnal kötendő jövőbeli nukleáris megállapodás figyelembe veszi Izrael érdekeit – derül ki egy új felmérésből.

Az Izraeli Demokrácia Intézet által közzétett felmérés szerint az izraeliek 75 százaléka szerint Izrael nem bízik abban, hogy a Biden-kormányzat figyelembe veszi Izrael érdekeit az Iránnal folytatott tárgyalások során a 2015-ös atomalku felújítása érdekében.

A felmérés, amelyet Biden tavaly januári hivatalba lépése óta tett első izraeli látogatásának előestéjén tettek közzé, azt mutatta, hogy

ötből közel négy izraeli zsidó nem bízik a Fehér Ház hozzáállásában az atomalku visszaállítására irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban.

Az izraeli arabok kisebb többsége (54%) szintén azt mondta, hogy nem bízik a Biden-kormányban.

Biden látogatása sem ronthatja el az Izrael és Szaúd-Arábia közti kapcsolatot

A szaúdi trónörökös nagyra értékeli Izraelt, csalódott a palesztin vezetésben és a térség más vezetőitől eltérően nem ellenségként tekint Izraelre, hanem fontos szövetségesként.

Az izraeli zsidók abban is szkeptikusak, hogy Biden képes lesz áttörést elérni az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti tárgyalásokon. Nyolcvankét százalékuk azt mondta, hogy nem hisz abban, hogy a Biden-kormányzat alatt ilyen előrelépés fog történni.

Az izraeliek azonban optimistábbak abban a tekintetben, hogy Biden képes lesz közvetíteni egy átfogó megállapodást Izrael és Szaúd-Arábia között, amely teljes körű diplomáciai kapcsolatokhoz vezet.

Az izraeli zsidók egyenletesen oszlanak meg a kérdésben: 46%-uk hiszi, hogy Biden elérhet egy ilyen áttörést, míg 46%-uk nem hiszi, hogy ilyen áttörés valószínűsíthető a Biden-kormányzat alatt.

Az izraeli arabok körében 35% hiszi, hogy lehetséges egy ilyen áttörés, míg 39% szerint nem lehetséges.

A szaúdi béketerv: egy hasemita palesztin királyság

„Az ENSZ az Európai Unió, Jordánia és Amerika továbbra is hallgat, és nem hajlandó kommentálni azt a szaúd-arábiai javaslatot” – írja David Singer az Arutz 7 oldalán.